Pavol Krupka Kultúra

TG pozýva: Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny Andreja Rudavského

Tatranská galéria v Poprade vo štvrtok uvedie mimoriadny výstavný projekt. Návštevníci budú mať možnosť zhliadnuť diela štyroch členov rodiny Rudavských. Výstava je motivovaná výročím príchodu slovanských vierozvetcov na Slovensko a predstaví rôzne umelecké žánre a obdobia tvorby autorov.

Ilustračný obrázok k článku TG pozýva: Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny Andreja Rudavského
Zdroj: Dnes24.sk

V tvorbe Andreja Rudavského a jeho manželky, dcéry a syna sa rýdzim spôsobom nachádzajú spodobnené dávne duchovné tradície našich predkov.

Andrej Rudavský patrí k najvýznamnejším slovenských sochárom 2. polovice 20. storočia, je jedným z posledných žijúcich členov skupiny Galandovcov. Vo svojej tvorbe sa venuje komornej i monumentálnej plastike, kresbe a maľbe. Jeho expresívne a dynamické diela realizované najmä v kove, kameni a dreve sú charakteristické svojou intelektuálnou hĺbkou a návratmi k tradícii, kultúre a archetypom dávnej slovanskej histórie.

Mária Rudavská sa po absolvovaní štúdia zamerala na autorsky tkanú tapisériu, neskôr kresbu, keramické objekty a komornú bronzovú plastiku. V súčasnosti sa venuje okrem bronzovej a keramickej plastike najmä technike pastelu. V jej lyricko-imaginatívnych sochárskych kreáciách sa prelína prehistorické obdobie s dávnou minulosťou Slovanov a počiatkami kresťanskej éry.

Zuzana Graus Rudavská pôsobí striedavo v Bratislave a New Yorku, kde sa venuje sochárskej tvorbe, textilným priestorovým i závesným objektom, experimentálnemu kostýmu, šperku a v poslednom období aj kresbe a maľbe. Jej tvorba je orientovaná predovšetkým na tvárne materiály. Jej priestorové objekty a inštalácie evokujú pocit spätosti s prírodou.

Ondrej Rudavský žije striedavo v New Yorku a v Los Angeles. Neustále sa však vracia do Bratislavy, kde má druhý domov a ateliér. Jeho tvorba je zameraná na počítačovú grafiku, maľbu, sochárstvo a experimentálny film či videoinštalácie.

Štvorvýstava (zahŕňajúca viac než sto diel) v Tatranskej galérii je koncipovaná ako multimediálny projekt, v ktorom návštevníci uvidia plastiky z kovu, kameňa, keramiky a textílií, maľby, kresby, zaujímavé objekty a animované filmy, vytvorené príslušníkmi rodiny Andreja Rudavského. Bude svojským prejavom úcty k sv. Cyrilovi a Metodovi, k jubileu ich príchodu a súčasne aj poctou umelcom, ktorých korene pochádzajú z nášho regiónu.

TG pozýva: Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny Andreja Rudavského
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM