Martin Sýkora Správy

Tri štvrtiny mestských novín sú propagandou: Ako sa umiestnili tie vaše?

Väčšina slovenských miest a aj mnohé väčšie obce ročne investujú do vydávania radničných periodík dovedna milióny eur. Ako sú využité? Kde to robia najlepšie? .

Ilustračný obrázok k článku Tri štvrtiny mestských novín sú propagandou: Ako sa umiestnili tie vaše?
Zdroj: pixabay

Účelom mestských novín je informovať obyvateľov o samosprávnych témach, ktoré pre komerčné média často nie sú dostatočne atraktívne. Mnohí obyvatelia, aktivisti, opoziční politici či novinári z rôznych kútov Slovenska však roky poukazujú, že realita na Slovensku je úplne iná. Radničné noviny, ktoré dôverne poznajú, vraj deformujú skutočnosť a slúžia hlavne ako hlásne trúby primátorov a starostov. Predkladajú o tom aj množstvo rukolapných dôkazov.

Projekt po vzore Českej republiky

Až dosiaľ však na Slovensku neexistoval projekt, ktorý by úroveň radničných novín podrobnejšie mapoval a porovnával. „Transparency International Slovensko (TIS) sa preto inšpirovalo obdobným projektom českého združenia Oživení a na základe ich overenej metodiky sme sa zamerali na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín v 100 najväčších mestách na Slovensku. Do porovnania sme napokon zaradili 83 samospráv, ktoré vydali alebo financovali za posledné dva rokyaspoň päť čísel radničných novín,“ uviedla správa TIS.

Transparency International Slovensko - rebríček periodík
4
Galéria
Zdroj: TIS

Pravidlá rebríčka

„V hodnotení sme sa zmerali na viacero pozitívnych i negatívnych faktorov ako sú podiel samosprávnych tém v novinách, poskytnutie priestoru pre kritické a polemické názory, zapájanie verejnosti do budúcich rozhodnutí, anonymita článkov, nadmerná propagácia primátora a vedenia mesta či podiel zmienok poškodzujúcich oponentov. Ak by v periodiku panovala úplná rovnováha medzi pozitívnymi a negatívnymi ukazovateľmi, jeho skóre by dosiahlo 50 percent,“ tvrdí správa TIS, ktorá uvádza rebríček mestských periodík od najlepších po najhorších. Všetky parametre sa vyjadrili číslom, tzv. Index Benefit.

Zdroj: TIS

Najprínosnejšie v Novom Meste

Ako celkovo najprínosnejšie sa ukázali noviny bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktoré venovali samosprávnym témam takmer 40 percent svojej plochy a v rámci nej vyčlenili deväť percent aj pre polemické názory a takmer sedem percent pre zmienky o zamýšľaných rozhodnutiach. Aj tieto noviny však presiahli iba tesne 60-percentné skóre a aj v nich existuje stále veľký priestor na zlepšenie. Na druhom mieste skončili trnavské Novinky z radnice, ktoré síce rozoberali samosprávne témy iba na 18 percentách plochy, čo možno vnímať negatívne, no v rámci nej sa snažili zapojiť ľudí do budúcich rozhodnutí najväčšmi z celej vzorky.

Analýza však ukázala, že až takmer tri štvrtiny mestských periodík verejnej kontrole skôr škodia.

Priemerné skóre slovenských radničných novín dosiahlo iba 45 percent a až 61 z 83 titulov tak nedosiahlo 50-percentnú hranicu, pri ktorej by pozitívne stránky prevažovali nad negatívnymi. Až v 60 percentách z celkového počtu 415 hodnotených čísel sa neobjavila ani jediná polemická zmienka a väčšina týchto titulov vykresľovala dianie v meste i rozhodnutia radnice iba v ružových farbách.

Nad Jazerom majú radi starostku

Oveľa lepšie to však nebolo ani v drvivej väčšine zvyšných vydaní, alternatívne názory v priemere tvorili iba 1,9% z plochy venovanej samosprávnym témam. Podobne to vyzeralo aj s článkami o zamýšľaných rozhodnutiach radnice, ktoré obyvatelia ešte môžu ovplyvniť. Celkovo predstavovali iba 2 percentá v rámci samosprávnych téma takéto zmienky sa vyskytli iba v 34 percentách skúmaných vydaní. Nadmernú propagáciu primátorov a starostov cez ich fotografie TIS zaznamenal až v 58 percentách čísel. Rekordmanom v tejto oblasti sú noviny košickej mestskej časti Nad Jazerom, kde sa fotografia starostky vyskytla v piatich vydaniach až 69-krát.

Zdroj: pixabay

SL a LE vpredu, PP a KK na chvoste

Najmenej užitočné pre verejnú kontrolu spomedzi celej vzorky sa ukázali rimavskosobotské Gemerské zvesti a Humenské noviny, ktoré skončili hlboko podpriemerne takmer vo všetkých ukazovateľoch. Z podtatranských mestských periodík obstáli obstáli Ľubovnianske noviny (Index Benefit 53,53%), ktoré uzatvorili najlepšiu slovenskú desiatku. Dobre si v rebríčku TIS počínala aj LIMKA z Levoče (IB 51,59%).

Naopak v rebríčku, kde sa nachádza 83 periodík, sa Noviny Poprad umiestnili na 70. mieste (IB 37,03%), kde im o priečku nižšie robia spoločnosť Noviny Kežmarok (IB 36,29%). Kompletné poradie si môžete pozrieť TU.

Zdroj: TIS
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM