Kultúra

U divákov vzbudilo pozitívny ohlas: Pri Poprade zahrajú ochotníci špeciálne predstavenie

Starosta verí, že projekt bude úspešný, naznačila to nedávna premiéra, ktorá sa podľa neho stretla s pozitívnym ohlasom u divákov.

Ilustračný obrázok k článku U divákov vzbudilo pozitívny ohlas: Pri Poprade zahrajú ochotníci špeciálne predstavenie
Zdroj: Obec Spišská Teplica

Obec Spišská Teplica neďaleko Popradu zažila nedávno divadelnú premiéru, miestni ochotníci tam naštudovali predstavenie Iná kosť. Dve jej reprízy sa uskutočnia pred sviatkami.

TASR o tom informoval starosta Radoslav Šeliga a uviedol, že išlo prakticky o prvú originálnu divadelnú hru napísanú pre obec.

„Divadlo má u nás dlhoročnú tradíciu. Aj v už zdigitalizovaných kronikách na našej stránke čítame o množstve divadelných predstavení žiakov a obyvateľov, ktoré boli obľúbené najmä v prvej polovici 20. storočia. Aktuálne divadelné predstavenie vzniklo vďaka cezhraničnej spolupráci ako súčasť projektu Interreg ‚Cisterciáni pod Tatrami – spoločné korene a spoločná budúcnosť Szafliar a Spišskej Teplice‘,“ priblížil starosta.

Tematicky korešponduje

Autorom scenára a režisérom je Lukáš Marhefka z divadla RAMAGU, dramaturgicky sa na hre spolupodieľal Michal Novák z Divadla Commedia.

Účinkujú tam teplickí ochotníci z Divadla ÚSMEV.

Iná kosť je teda autorským projektom napísaným tak, aby tematicky korešpondoval s niektorým z historických motívov poľsko-slovenského pohraničia.

„Hovorí o tom, že každý z nás je svojím spôsobom iný, ale ohľaduplnosť ľudí voči originalite sa často nielen v dedinskom prostredí stráca. Originalita tejto hry spočíva v charakteroch ľudí a zvlášť v jednej postave, ktorá je mimoriadne špecifická. Myslím si, že kým príde divák na to, čo sa deje, tak prejde istý čas. Hra je o tom, že voči tejto postave rastú predsudky a je prepieraná na dedinskom korze,“ priblížil Marhefka.

Hostia sa veľmi bavili

Starosta verí, že projekt bude úspešný, naznačila to nedávna premiéra, ktorá sa podľa neho stretla s pozitívnym ohlasom u divákov.

„Dokonca aj hostia, ktorí nepoznali našu obec a obyvateľov, sa veľmi bavili,“ dodal.

Reprízy predstavenia budú v Kultúrnom dome v Spišskej Teplici 10. decembra o 19. hodine a 17. decembra o 17. hodine. Uvidia ho diváci aj na domovskej scéne režiséra, v Ateliéri RAMAGU v Spišskej Starej Vsi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM