Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: V gréckokatolíckom kostole v Poprade koncertoval spevácky zbor z Ukrajiny

Pri príležitosti posviacky gréckokatolíckeho chrámu vystúpil v sobotu v Poprade Haličský komorný zbor Jevšan z ukrajinského Ľvova. Spieval skvelo, o čom sa môžete presvedčiť v našom videu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V gréckokatolíckom kostole v Poprade koncertoval spevácky zbor z Ukrajiny
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Ukrajinské zborové umenie má vysokú úroveň. O tom sme sa mohli pri rôznych príležitostiach presvedčiť aj v našom regióne. Spomenieme napríklad vystúpenie zboru Halycky peredzvony z oblasti západnej Ukrajiny spred dvoch rokov v rámci festivalu Eurorchestries/Šen­genský poludník v kostole sv. Petra a Pavla v Novom Smokovci.

(Video z našej vtedajšej reportáže si môžete pozrieť TU. Piaty ročník tohto festivalu prebieha práve v týchto dňoch, a to opäť aj vo Vysokých Tatrách.)

Z historického územia Halič pricestoval do Popradu aj komorný spevácky zbor Jevšan. Zúčastnil sa na významnej udalosti pre tunajších gréckokatolíkov – slávnosti posviacky ich novopostaveného chrámu, ktorý nesie titul svätých apoštolov Petra a Pavla. Zbor už dvadsaťdva rokov pôsobí v ukrajinskom meste Ľvov, niekoľkokrát sa stal laureátom domácich zborových súťaží a pravidelne koncertuje doma i v zahraničí.

Zbor účinkoval aj pri nedeľnej slávnostnej liturgii, my sme sa boli prítomní na jeho sobotňajšom koncerte. V zaplnenom chráme zaznel repertoár zložený z duchovných i svetských skladieb, vrátane úprav ľudových piesní. Speváci na čele s dirigentom Igorom Ivanovičom Daňkovským podali veľmi vysoký a vyvážený výkon, za čo si vyslúžil dlhotrvajúci potlesk popradského publika.

Vo videu si môžete vypočuť nasledujúce skladby:

  • Б.Дерев’янко «Спаси,Богородице, нас» – Spas, Bohorodička, nás
  • А.Гнатишин «Богородице Діво» – Panna Bohorodička
  • обр. І.Даньковського «Хлопці- риболовці» – Chlapci, rybári (úprava)
  • А.Гнатишин «Коломийки» – Kalamajka (ľudový tanec)
Koncert Haličského komorného zboru Jevšan
1
Galéria
Koncert Haličského komorného zboru Jevšan
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM