Pavol Krupka Kultúra

V historickom kostole v Spišskej Sobote opäť zaznie stará hudba

Kostol sv. Juraja v popradskej mestskej časti Spišská Sobota bude v auguste a začiatkom septembra dejiskom jubilejného 10. ročníka Sobotských dní starej hudby.

Ilustračný obrázok k článku V historickom kostole v Spišskej Sobote opäť zaznie stará hudba
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Tento ročník je venovaný 350-ročnému kostolnému organu a pripravených je celkom päť vystúpení od rôznych interpretov,“ informoval farár z farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.

Festival sa začne v nedeľu 4. augusta o 18. hodine vystúpením maďarského komorného súboru Ad Libitum s predstavením pocta baroku.„Pokračovať budeme o týždeň 11. augusta, keď sa predstaví Peter Michalica s recitálom z barokovej literatúry,“ doplnil Lipták. Ďalšiu nedeľu v poradí 18. augusta sú pripravené Wawelské barokové impresie v podaní Spoločenstva krakovských umelcov v Poľsku. Predposledným vystúpením budú barokové variácie Tria Brno z Českej republiky, ktoré zahrá na organe, lesnom rohu a trúbke.

„Vyvrcholením festivalu bude 1. septembra o 18. hodine epilóg, taliansky a nemecký barok v podaní dvoch ruských hudobníkov, barytonistu Dimitrija Černika a Nikolaja Palubojarova, ktorý ho bude sprevádzať na klavíri,“ dodal Lipták. Všetky koncerty sa odohrajú v Kostole sv. Juraja, ktorý je kultúrnou pamiatkou roka 2011 a uchádza sa o cenu Europa Nostra 2013.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM