Peter Handzuš Kultúra

V meste budú súťažiť talentovaní akordeonisti z piatich európskych krajín

V podtatranskej metropole budú súťažiť akordeonisti z piatich európskych krajín. Informovala o tom Eva Karhútová z popradskej Základnej umeleckej školy.

Ilustračný obrázok k článku V meste budú súťažiť talentovaní akordeonisti z piatich európskych krajín
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Tvorivosť a hravosť sú symbolmi stretnutia mladých talentovaných akordeonistov pod Tatrami. Tí sa stretnú v Poprade na už 7. ročníku Medzinárodnej akordeónovej súťaže, tentoraz v dňoch 21. – 24. novembra 2012,“ uviedla.

Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva SR a organizátorom ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade. Súťaž je určená pre deti a mládež a prihlásených je 130 účastníkov z Ukrajiny, Poľska, Chorvátska, Česka a súťažiť budú aj domáci, slovenskí hudobníci.

„Akordeonisti súťažia v šiestich kategóriách podľa veku, v klasickej, komornej a zábavnej hudbe. Špeciálnu kategóriu tvoria študenti konzervatórií a vysokých škôl hudobného zamerania,“ doplnila Karhútová. Súťažiacich bude hodnotiť osemčlenná medzinárodná porota. Umeleckým garantom súťaže je slovenský akordeonista a pedagóg Vysokej školy muzických umení v Bratislave Boris Lenko. Súčasťou súťaže budú aj odborné semináre a koncerty.

„V stredu 21. novembra o 19. hodine sa bude v koncertnej sále ZUŠ konať koncert laureátky MAS 2010 Aleny Budziňákovej a dua HA – NI Česká republika. O deň neskôr štvrtok vystúpi v tej istej sále Ivan Šverko z Chorvátska,“ konkretizovala Karhútová. Vyhlásenie víťazov spojený s koncertom najlepších akordeonistov bude v piatok o 16. hodine, taktiež v koncertnej sále ZUŠ.

Program Medzinárodnej akordeónovej súťaže a koncertov
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM