Ľubomír Hudačko Krimi

O jej podobe rozhodla anketa: V meste už otvorili novú lávku pre cyklistov a chodcov

Mesto to financovalo prevažne z eurofondov, pričom spoluúčasť radnice predstavovala päť percent. O podobe rozhodli Humenčania cez verejnú anketu.

Ilustračný obrázok k článku O jej podobe rozhodla anketa: V meste už otvorili novú lávku pre cyklistov a chodcov
Zdroj: Mesto Humenné

Lávku pre peších a cyklistov cez rieku Laborec v Humennom po roku prác slávnostne otvorili, verejnosť ju už môže využívať. Informoval o tom z tlačového referátu mesta Marián Škuba.

Náklady projektu s názvom Zvýšenie mestskej mobility budovaním siete cyklistickej infraštruktúry v meste Humenné dosiahli viac ako 1,87 milióna eur. Mesto ho financovalo prevažne z eurofondov, pričom spoluúčasť radnice predstavovala päť percent.

O podobe rozhodla anketa

Nový cyklomost spája Sídlisko pod Sokolejom ponad riečnu tepnu mesta s jeho centrálnou časťou.

Súčinne uľahčí prechod pre obyvateľov lokality Valaškovce alebo z obce Jasenov. Jeho celková dĺžka je 87,5 metra a šírka 6,05 metra.

O jeho podobe rozhodli Humenčania prostredníctvom verejnej ankety.

Na Štefánikovej ulici je lávka napojená na existujúci cyklochodník. Na Jasenovskej ulici bol vybudovaný nový cyklochodník v dĺžke 130 metrov.

„V rámci projektu bola tiež rozšírená už existujúca sieť chodníkov na Štefánikovej aj Jasenovskej ulici,“ dodalo mesto.

Viac ako 4 roky

Podľa slov primátora Miloša Merička je výstavba lávky aj symbolom spájania. Ako povedal, Sídlisko pod Sokolejom, časť Valaškoviec, Jasenovská ulica aj priemyselná zóna sú tak ešte pevnejšou časťou Humenného.

„Aktuálne spájame dve časti nášho mesta, ktoré pretína rieka Laborec. Na tomto projekte sme pracovali viac ako štyri roky, od prípravy projektovej dokumentácie, majetkovoprávneho vyrovnania, cez územné konanie až po stavebné konanie a následnú výstavbu,“ dodal.

Radnica pripomenula, že žiadosť o získanie nenávratných finančných prostriedkov podala v októbri 2021. Konečné rozhodnutie o schválení prišlo samospráve až v septembri 2022.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM