Rôzne

Na východe Slovenska straší tuberkulóza: Ľudí vyšetrujú v teréne, jeden miestny ZOMREL

V obci Hranovnica neďaleko Popradu zisťujú prítomnosť tuberkulózy (TBC) u ľudí z miestnej osady.

Ilustračný obrázok k článku Na východe Slovenska straší tuberkulóza: Ľudí vyšetrujú v teréne, jeden miestny ZOMREL
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Primár oddelenia pneumológie a ftizeológie národného ústavu vo Vyšných Hágoch Ivan Solovič v piatok uviedol, že ide o preventívnu akciu, keďže od začiatku roka tam zaregistrovali 16 nakazených, z toho šesť detí. Jeden miestny obyvateľ dokonca ochoreniu podľahol.

„Obec patrí medzi veľmi problematické, čo sa týka výskytu tuberkulózy. Vzhľadom na tento vysoký počet je potrebné urobiť aktívne vyšetrenie kontaktov, teda osoby, ktoré boli v styku s týmito ľuďmi a mohli byť nakazení. Ak má pacient otvorenú formu pľúcnej tuberkulózy, môže nakaziť desať až 15 ďalších. Ak by sme to neriešili, mali by sme tu na budúci rok aj 100 prípadov a tomuto musíme zabrániť,“ objasnil Solovič.

Vyšetriť marginálne skupiny obyvateľstva v ambulancii je podľa neho pomerne komplikované, preto sa po 30 rokoch v tomto prípade vrátili k pôvodnému modelu a kontrolujú ľudí priamo v teréne.

Ozbrojené sily (OS) SR poskytli zdravotníkom prenosný röntgen, ľudí vyšetrujú od piatkového rána v miestnej materskej škole. Pracovníci Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci zároveň odoberajú krv deťom do 15 rokov, aby zistili prítomnosť latentnej tuberkulóznej infekcie. „Snímky pľúc hneď vyhodnocujeme, ak sa nájde nález, tak si pacienta predvoláme na vyšetrenie priamo k nám,“ dodal Solovič.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM