Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách napĺňajú snehové jamy. Sadeniciam tak predlžujú vegetačný pokoj

Zima ešte nepovedala posledné slovo a sneh zdá sa, z hôr tak skoro nezmizne. Kým tak sadeničky stromčekov pestovaných v lesných škôlkach určené na výsadbu v kalamitnom území TANAPu ešte spia pod bielou perinou, lesníci napĺňajú snehové jamy snehom.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách napĺňajú snehové jamy. Sadeniciam tak predlžujú vegetačný pokoj
Zdroj: Dnes24.sk

Kým totiž na záhonoch v Stredisku genofondu drevín Rakúske lúky, ktoré sú v nadmorskej výške približne 800 m n.m. začiatkom jari už snehu niet a stromčeky začínajú vyháňať puky, na kalamitných plochách vo výške viac ako 1200 m n.m., v ktorých sa majú vysádzať, je snehu neraz ešte i po pás. Preto je nutné sadeniciam ich vegetačný pokoj predĺžiť, kým sa sneh neroztopí a pôda nerozmrzne.

„Práve na to využívame už spomínané snehové jamy. Sú to zariadenia, ktoré sú vybudované z betónových stien alebo ako zrubová stavba, zapustené do zeme. Dôležité je, aby boli vybudované na miestach, ktoré okolité prostredie udržiava v chlade čo najdlhšie a sneh sa v nich odtápa iba pozvoľna. Teda spravidla v dolinkách mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. S výhodou sa využíva tieň, ktorý poskytuje hustý lesný porast. Pritom je dobre, ak sú dvere orientované na sever. Pretože dvere sú najslabším miestom z pohľadu výmeny tepla medzi vonkajším prostredím a vnútrom snehovej jamy,“ vysvetľuje Ján Marhefka z odboru starostlivosti o lesy Štátnych lesov TANAPu.

V roku 2013 sa obnoví asi 200 hektárov kalamitných plôch

Sneh v snehových jamách sa prikrýva vrstvou pilín tak, aby sadeničky, keď sa budú ukladať do jám, neležali priamo na snehu, ale aby si vlhkosť dokázali udržať pomocou pilín, ktoré nasajú vodu zo snehu. „V minulosti sme používali aj ľad, ktorý sme rezali na jazierku v Tatranskej Lomnici. Aj to bol dobrý spôsob, ako zabezpečiť podmienky na uskladnenie sadeníc po tom, ako sa vyberú zo zeme a predtým, ako sa do zeme opäť zasadia,“ konštatuje J. Marhefka.

Predĺženie vegetačného pokoja vyzdvihnutých sadeníc zo záhonov v lesnej škôlke je teda dôvodom ich dočasného uskladnenia v snehových jamách. V tomto roku obnovia Štátne lesy TANAPu v nimi spravovanom území TANAPu opätovne približne 200 hektárov kalamitných plôch. Potrebovať na to budú približne pol milióna sadeníc stromčekov. V drevinovom zložení bude, vzhľadom na vyššiu nadmorskú výšku, v ktorej sa obnovované územia nachádzajú, prevládať smrek, smrekovec, jedľa a borovica, z listnatých buk, javor, jaseň, jelša či brest.

Foto: Lenka Burdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM