Peter Handzuš Rôzne

Vo Vysokých Tatrách sa stretnú chemici

Vo Vysokých Tatrách finišujú s prípravou 63. zjazdu chemických spoločností.

Predseda Asociácie Slovenských chemických a farmaceutických spoločností (ASCHaFS) Milan Drábik informoval, že tento rok je pre chemikov významný aj tým, že OSN ho vyhlásila na základe iniciatívy Medzinárodnej únie pre čistú a aplikovanú chémiu (IUPAC) a UNESCO za Medzinárodný rok chémie.

„Práve 6. septembra budú mať záujemcovia možnosť dozvedieť sa a diskutovať o chémii a jej vplyvoch na civilizáciu nielen so slovenskými a českými chemikmi, ale aj s najväčšou predstaviteľkou jednej z kľúčových medzinárodných inštitúcií a odvetví chémie, s prezidentkou IUPAC Nicole Moreau,“ priblížil Drábik. Tá bude mať plenárnu prednášku v rámci slávnostného otvorenia zjazdu v utorok 6. septembra o 9. hodine v kine Tatry v Tatranskej Lomnici. Okrem toho sa zúčastní aj na kolokviu s témou Medzinárodný rok chémie a budúcnosť chémie od 20. hodiny v hoteli Hutník v Tatranských Matliaroch.

„Od utorka do piatka (9.9.) si vymeníme skúsenosti, odprezentujeme poznatky, výsledky skúmaní a názory, pripravený je bohatý odborný program,“ objasnil Drábik. Pred dvoma rokmi odznelo na stretnutí vo Vysokých Tatrách približne 150 prednášok. Zjazd sa každý rok striedavo koná na Slovensku a v Českej republike. Organizuje ho ASCHaFS a Slovenská chemická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied spolu s českými kolegami. Na trojdňovom rokovaní by sa malo zúčastniť asi 500 chemikov. Zjazd sa koná pod záštitou primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM