Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: Významnej osobnosti Popradu Dávidovi Huszovi odhalili pamätnú tabuľu

Významnej osobnosti Popradu Dávidovi Huszovi odhalili v priestore pred Podtatranským múzeom pamätnú tabuľu. Štvrtková slávnosť bola spojená s otvorením výstavy, ktorá približuje jeho úsilie a konkrétne činy pri rozvoji nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Významnej osobnosti Popradu Dávidovi Huszovi odhalili pamätnú tabuľu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Dávida Husza, jednej z najvýznamnejších osobností Popradu, sa v uplynulom týždni konali viaceré spomienkové podujatia. Dni Dávida Husza, o ktorých vás priebežne informoval aj náš spravodajský portál, pripravilo mesto Poprad, Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi a. v. v Poprade a Podtatranské múzeum v Poprade.

Záverečným aktom bolo štvrtkové odhalenie pamätnej tabule pred Podtatranským múzeom a otvorenie výstavy s názvom „Otec Husz“ v priestoroch múzea. Riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová prítomným predstavila osobnosť Dávida Husza a jeho životné míľniky najmä v súvislosti s Uhorským karpatským spolkom, ktorý sa okrem rozvoja turizmu zaoberal i vedeckou a osvetovou prácou. To napokon vyústilo do založenia dnešného Podtatranského múzea. Budova múzea s pomníkom, odhaleným pred sto rokmi, sú posledným vzácnym hmotným dokladom života a diela nezlomného, pracovitého a obetavého človeka Dávida Husza. Ako ďalej zdôraznila Magdaléna Bekessová, úrodu jeho činov naše mesto zbiera doteraz, už viac ako 150 rokov…

Viac sa dozviete z našich dvoch videopríspevkov a z fotogalérie. V druhom videopríspevku hovorí o aktuálnej výstave riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová.

Dni Dávida Husza: Odhalenie pamätnej tabule a otvorenie výstavy
2
Galéria
Dni Dávida Husza: Odhalenie pamätnej tabule a otvorenie výstavy
16
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM