Pavol Krupka Správy

Do Vysokých Tatier prichádza viac turistov, tržby rastú. Najviac ich prichádza z Česka

Obec Štrba a mestá Poprad a Vysoké Tatry vybrali za prvých deväť mesiacov viac peňazí na dani z ubytovania ako v rovnakom období minulého roku. Najpočetnejšou zahraničnou klientelou slovenských hoteliérov sú hostia z Česka, píše spravodajský portál lidovky.cz.

Ilustračný obrázok k článku Do Vysokých Tatier prichádza viac turistov, tržby rastú. Najviac ich prichádza z Česka
Zdroj: Webnoviny.sk

Návštevnosť regiónu Vysoké Tatry rastie. Za prvých deväť mesiacov tohto roku vzrástol počet ubytovaných hostí v členských samosprávach Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, mestách Vysoké Tatry a Poprad a obci Štrba, medziročne o 9,2 %, pri celkovom počte 367 691 ubytovaných návštevníkov.

O 9,4 % vzrástol aj počet prenocovaní na viac ako 1,192 mil. prenocovaní. Vyšší počet ubytovaných návštevníkov sa odrazil aj na vyššom výbere dane z ubytovania v týchto troch samosprávach. „Najväčší nárast ubytovaných návštevníkov zaznamenala obec Štrba, kde vzrástol počet prenocovaní o 20,1 %, nasledovalo mesto Poprad s nárastom 9,3 % a mesto Vysoké Tatry s nárastom 3,1 %,“ informovala výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Zvyšujúci sa záujem nielen o náš región, ale o celé Slovensko potvrdzuje v nedeľňajšom článku aj spravodajský portál lidovky.cz. Uvádza, že služby ubytovacích zariadení využilo viac ako 400-tisíc Čechov, čo bolo takmer o percento viac ako v minulom roku. Česi sú z hľadiska návštevnosti dlouhodobo nejvýznamnejšou skupinou hostí na Slovensku. Traja z desiatich ubytovaných cudzincov tvoria práve návštevníci z Česka. Podľa odborníkov to súvisí s tradične nadštandardnými vzťahmi mezi Čechmi a Slovákmi, neexistujúcou jazykovou bariérou a spoločnou historiou obidvoch národov.

Lidovky.cz však pripomínajú, že nadchádzajúca zimná dovolenka na Slovensku se českým turistom predraží. Dôvodom je predovšetkým oslabenie českej koruny po intervenciách Českej národnej banky. Napriek tomu však turistické regióny na Slovensku predpokladajú, že v tomto roku privítajú rekordný počet hostí.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM