Kultúra

Honosné komnaty či udiareň: Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove paláca Lubomírskych

Aj v tomto roku budú na Hrade Ľubovňa pokračovať v obnove paláca Lubomírskych. Novú expozíciu by chceli otvoriť v roku 2020.

Ilustračný obrázok k článku Honosné komnaty či udiareň: Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove paláca Lubomírskych
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský samosprávny kraj (PSK) schválil Ľubovnianskemu múzeu dotáciu vo výške 690 tisíc eur na druhú etapu obnovy paláca Lubomírskych na Hrade Ľubovňa. „Presunuli sme aj zdroje vo výške 449 tisíc eur z vlaňajšieho rozpočtu, ktoré sme nestihli preinvestovať, pretože práce zdržal nález drevomorky a obnova bola pozastavená aj pre mrazy a nepriaznivé počasie,“ uviedol riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Najviac financií pritom ide na reštaurátorské práce, ktoré sú v prípade tohto paláca náročné, najmä v súvislosti s bohatou interiérovou barokovou výzdobou. Súčasťou tohtoročných prác bude konečná úprava objektu vrátane výmeny podláh, výtvarného riešenia interiérov, malieb, externej fasády, omietky i strechy. Cieľom múzejníkov je prinavrátiť stavbe pôvodnú podobu a funkciu. „Verím, že v tomto roku nás už nič podobné ako vlani neprekvapí a budeme tam môcť už v roku 2020 návštevníkom sprístupniť novú expozíciu, ktorá bude pozostávať z 11 komnát, kde chceme prezentovať hlavne funkcie, na čo palác v minulosti slúžil. Budú teda honosnejšie a viac vyzdobené,“ upozornil Mikulík. Chýbať tam nebudú sklady, tzv. čierna kuchyňa – udiareň, jedáleň či spoločenské salóniky.

Palác po rekonštrukcii plánujú znova sprístupniť v roku 2020 a riaditeľ Ľubovnianskeho múzea verí, že sa to pozitívne odzrkadlí aj na návštevnosti. „Zatiaľ sme nejako negatívne nepocítili, že je táto expozícia uzavretá. Ľudia sa skôr tešia na to, čo ich po obnove čaká,“ konštatoval Mikulík.

Pri rekonštrukcii sa podarilo nájsť pôvodné podlahy, mince z 18. a 19. storočia, ale aj suchý záchod, tzv. čiernu kuchyňu, v ktorej sa kedysi aj údilo, strieľne z obdobia renesancie. Barokový palác je špecifický tým, že bol vyzdobenejší a pri jeho výstavbe sa Lubomírski veľmi inšpirovali francúzskou a talianskou rezidenčnou stavbou. Bude to teda úplne iný typ paláca, ako je napr. Renesančný a Gotický palác či hradná veža.

Minulý rok vyčlenila krajská samospráva na prvú etapu rekonštrukcie paláca viac ako 1,1 milióna eur. Múzeum zároveň získalo financie aj na tvorbu libreta a scenára paláca Lubomírskych z Fondu na podporu umenia. „Aby bolo dopredu jasné, čo sa bude v tej-ktorej komnate nachádzať, aké zariadenie, nábytok a podobne,“ uzavrel Mikulík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM