Monika Vengrínová Kultúra

Knižnice čitateľov stále lákajú. Minulý rok v nich pribudlo 20 000 kníh

Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja v roku 2012 evidovali 46 960 čitateľov, z ktorých viac ako 14 500 tvorili deti. Patria sem knižnice v Prešove, Poprade, Bardejove, Svidníku, Vranove nad Topľou, Humennom a Starej Ľubovni.

Ilustračný obrázok k článku Knižnice čitateľov stále lákajú. Minulý rok v nich pribudlo 20 000 kníh
Zdroj: Dnes24.sk

V Poprade je v knižnici registrovaná pätina mesta

Na čele návštevnosti je Prešov, nasleduje Poprad a treticu knižníc s najväčším počtom registrovaných čitateľov uzatvára Humenné. Zo štatistík vyplýva, že v miestnej knižnici je zaregistrovaná až približne jedna pätina Popradčanov. Ide presne o 10 200 čitateľov, čo je len o 2 472 menej, ako registruje knižnica v Prešove.

„Do všetkých regionálnych knižníc sa vlani zakúpilo spolu 20 217 nových kníh, čo sa nepochybne podpísalo aj pod zvýšenie návštevnosti a samotných výpožičiek. Z rozpočtu regionálnej samosprávy sa špeciálne na tento účel vyčlenilo 100 000 eur,“ konštatuje Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja. Zároveň dodáva, že išlo o najmasívnejšie obnovenie knižničného fondu v našom kraji za posledných dvadsať rokov.

V súčasnosti tak majú čitatelia k dispozícii 800 tisíc kníh a viazaných periodík, z čoho viac ako štvrtina je umiestnená v prešovskej knižnici. „V minulom roku sa zo všetkých týchto kníh a periodík vypožičalo 1, 591 milióna kusov, z čoho štvrtinu realizovali detskí čitatelia,“ vysvetľuje Fitzeková.

Do knižníc nielen za knihami, ale i rôznymi podujatiami

Knižnice však okrem svojho pôvodného zámeru, požičiavať knihy, v priebehu roka organizujú i množstvo odborných seminárov a prezentačných podujatí zameraných na propagáciu literatúry a čítania.

„Tieto kultúrne inštitúcie sa i vlani aktívne zapojili nielen do miestnych podujatí, ale spolupracovali na príprave celoštátnych súťaží, prezentácií a festivalov. Rovnako sa podieľali na organizovaní akcií Európskeho roku aktívneho starnutia, Dňa Prešovského samosprávneho kraja, či Týždňa slovenských knižníc," spresnila krajská hovorkyňa. Podľa jej slov knižnice na týchto podujatiach privítali spolu viac ako 67 500 účastníkov. K najznámejším podujatiam patria Noc s Andersenom, Prešov číta rád, Dni detskej knihy či Kráľ čitateľov.

„Prešovský samosprávny kraj na činnosť knižníc v minulom roku vynaložil zo svojho rozpočtu 1,728 milióna eur. Okrem toho sa knižniciam podarilo získať financie aj z grantových schém, čo predstavovalo spolu 95 619 eur. Viac ako 208 100 eur tvorili vlastné tržby,“ dodala Fitzeková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM