Monika Vengrínová Rôzne

492 mien na symbolickom cintoríne: Tento rok pribudnú ďalšie, bude sa spomínať na obete hôr

Hory, ako sú krásne a majestátne, tak sú zradné, kruté a nevyspytateľné. Každoročne si berú niekoľko obetí. Jednou z prvých bol horolezec, ktorý v Tatrách zahynul pred 110. rokmi. Naňho, i na stovky ďalších sa bude spomínať vo Sviatok všetkých svätých na tatranskom symbolickom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku 492 mien na symbolickom cintoríne: Tento rok pribudnú ďalšie, bude sa spomínať na obete hôr
Zdroj: TASR

V súčasnosti je na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou inštalovaných 352 pamätných tabuliek so 492 menami. Jedna z najstarších pochádza z roku 1911 a je tichou spomienkou na Jenö Wachtera, ktorý zahynul v roku 1905 pri zlaňovaní zo Žabieho koňa. Bol jednou z prvých obetí Tatier z čias začiatkov športového horolezectva.

Pribudne osem tabuliek s deviatimi menami

Posledná októbrová sobota bude patriť spomienke na všetky tieto obete hôr. Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou sa 31. októbra o jedenástej hodine stretnú ich príbuzní, priatelia a známi. Tichú spomienku venujú všetkým tým, ktorí hory milovali a ktorí v nich zahynuli. Rovnako ako tým, ktorých tabuľky pribudli na skalách pamätného miesta v tomto roku.

Tentoraz pribudlo na Symbolickom cintoríne osem tabuliek s deviatimi menami. „Jedna z nich patrí Ľuborovi († 2003), ktorý zahynul pri zostupe z Prostredného hrotu. Ďalšia je tichou spomienkou na Jolku († 1984), ktorej bola osudná náhla zmena počasia počas zlaňovania Ťažkého štítu, Miroslavovi († 2015), ktorý sa smrteľne zranil pri páde z Tupej, Jánovi († 2007), ktorý nezvládol výstup Jordánovou štrbinou a pri páde zahynul, Michalovi (2013), záchranárovi a horskému vodcovi, ktorému sa pri výkone povolania stala osudnou lavína v masíve Satana, Martinovi (2015), ktorý tragicky zahynul pri zostupe z Kolového štítu,“ uviedol Štefan Zavacký, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu, ktoré sú správcom Symbolického cintorína.

Ten dodal, že poslednú tabuľku venovali dvom ľuďom. A to Dionýzovi, ktorého podľa Zavackého v severnej stene Kežmarského štítu strhla lavína a Jánovi, ktorý ako ďalej uviedol Š. Zavacký, zahynul pri sólo výstupe pilierom Freney na Mont Blanc (2012).

Súčasťou cintorína sú kríže z Detvy

Neoddeliteľnou súčasťou Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách sú kríže z Detvy. Je ich tu inštalovaných 77, z toho 47 pôvodných a 30 novších. Dva veľké kríže sú osadené na vstupoch na cintorín. „V tomto roku sme zrenovovali a na pôvodné miesto osadili dvanásť krížov. Päť krížov, ktoré sme z cintorína odniesli počas akcie Čisté hory, počas zimných mesiacov opravíme a na jar vrátime pod Ostrvu. Postupne tak nový náter dostanú aj zvyšné kríže poškodené vplyvom prírodných podmienok,“ poznamenal Radoslav Žlkovan, vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAPu.

Kurátorom Symbolického cintorína v duchu zásad cintorínskeho poriadku sú Štátne lesy TANAPu. Prostredníctvom ochranného obvodu Štrbské pleso a Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu tu vykonávajú údržbu ciest, chodníkov, schodísk, zábradlí, oplotení, prístupových mostíkov, kaplnky, krížov, obnovu turistického značenia a orientácie, schvaľovanie i samotnú montáž nových a údržbu už inštalovaných pietnych tabuliek, ako aj neustále čistenie jeho priestoru po návštevníkoch. Každoročne sa vyzbiera niekoľko desiatok vriec odpadu, z ktorého podstatnú časť tvoria sviečky a kahance.

Môže vás zaujímať:

Opäť budeme spomínať na svojich blízkych zosnulých: Ako budú dušičky prebiehať na popradských cintorínoch?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM