Monika Vengrínová Kultúra

8500 detí nocovalo v knižniciach po celom Slovensku. V Poprade sa zabávalo celú noc

Medzinárodný Česko – Slovenský projekt Noc s Andersenom láka do knižníc každoročne tisíce detí. Na Slovensku funguje od roku 2006 a jeho cieľom je pripomenúť im význam kníh a rozprávok, aby nezabudli čítať.

Ilustračný obrázok k článku 8500 detí nocovalo v knižniciach po celom Slovensku. V Poprade sa zabávalo celú noc
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Začalo to pred ôsmimi rokmi v Čechách

„Celé to začali knihovníčky v Čechách na počesť narodenia rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Narodil sa 2. apríla a tento deň je zároveň aj Dňom detskej knihy, preto sa rozhodli takto ho osláviť a pripomenúť deťom význam rozprávok, aby ich lepšie poznali, viac čítali a tým pádom menej sedeli pri počítačoch. Takto môžu prežiť rozprávkovú noc, dobrodružstvo mimo domova, spoznať nové veci a nových kamarátov,“ vysvetľuje vznik a dôvody konania tejto akcie knihovníčka Podtatranskej knižnice Elena Šimkaninová.

Počas ôsmich rokov trvania Noci s Andersenom tak v slovenských knižniciach nocovalo štyridsať tisíc detí. Tento rok sa do akcie zapojilo 197 knižníc a 8500 detí. V Podtatranskej knižnici strávilo noc 28 žiakov druhého až piateho ročníka popradských základných škôl. „Nocovačka“ začala o siedmej hodine večer, rodičia si svoje ratolesti vyzdvihli na druhý deň po raňajkách. Detičky mali o zábavu počas celej noci postarané.

Deti mali program po celú noc

„Na začiatku v piesni Pán Andersen hľadali názvy rozprávok a potom hádali hádanky o rozprávkach, za čo dostávali cukríky. To sa im páčilo, hneď boli aktívne. Následne na to sme dramatizovali rozprávku O dvanástich mesiačikoch, v ktorej si zahrali samotné deti. V minulých rokoch sme si zvykli pozvať divadelníkov, tento rok sa to však prelínalo s Divadelnou Šuňavou, preto sme si museli pomôcť sami. Deti to však zvládli veľmi dobre,“ hovorí knihovníčka.

Nechýbala ani umelecká činnosť vo výtvarnej podobe, kde si deťúrence vytvárali koláž vlastných tvárí, či už pastelkami alebo z farebných papierov. Dielka si knihovníčky plánujú v knižnici nechať a vystaviť. Zaujímavým a pre deti veľmi atraktívnym spestrením noci bol i program s názvom Superstar rozprávkovej noci. Namiesto piesní sa však knižnicou niesli básne, rozprávky a rôzne texty. Zapojiť sa mohol každý, kto mal záujem. Tí najlepší boli vyhodnotení a dostali zaujímavé ceny. „Prvou cenou bol víkendový pobyt v Kanade. Išlo však o topánku kanadu,“ smeje sa Šimkaninová.

Nechýbala ani pyžamová párty

A keďže išlo o projekt celoslovenský i celočeský deti tiež mali možnosť porozprávať sa so svojimi kamarátmi v ďalších knižniciach. Poslúžil im na to čet na facebooku. „Neviem, či o to bude záujem. Máme skúsenosti, že čím vyšší ročník, tým menej sa im do toho chce, pretože počítače majú i doma. Tu očakávajú skôr nejaký program,“ uvažuje knihovníčka.

Možno snáď najzábavnejšou aktivitou bola pre deti pyžamová párty, ktorú muselo v pyžame absolvovať nielen každé z nich, ale i samotné knihovníčky. Energiou nabité deťúrence plánovali tancovať až do rána.

„Vždy sa tým deťom snažíme vymyslieť zaujímavý program. Vždy niečo nové, pretože sa nám stáva, že niektoré z detičiek sa sem vracajú. Tohtoročná Noc s Andersenom sa niesla v duchu hesla „S rozprávkou je fajn, aj mne knihu daj“. V rámci tohto sloganu sme rozoberali dôvody, prečo je dobré čítať, čo nám kniha dáva, vysvetlili sme si, že kniha nás zdokonaľuje nielen v slovnej zásobe, či vyjadrovaní, ale i v predstavivosti a vo fantázii. Poučí nás, zabaví a môžeme si pri nej oddýchnuť. Rovnako sme hovorili i o pozitívach čítania rozprávok. Tie totiž majú vždy šťastný koniec a to nás povzbudzuje,“ uzatvára Elena Šimkaninová.

noc s andersenom 2013
37
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM