Dominika Pacigová Rôzne

Absolventi bilingválok: Maturitné vysvedčenia od nemeckého veľvyslanca

Popradskí bilingvalisti už majú maturitné skúšky úspešne zvládnuté. Ďalší ročník abiturientov si prevzal nemecké maturitné vysvedčenia a rozlúčil sa so stredoškolským životom.

Ilustračný obrázok k článku Absolventi bilingválok: Maturitné vysvedčenia od nemeckého veľvyslanca
Zdroj: Dnes24.sk

Päťročná etapa, počas ktorej vzniklo niekoľko nových priateľstiev a nezabudnuteľných chvíľ, sa študentom skončila. Bodkou za ich štúdiom bolo odovzdávanie vysvedčení. Nemecké maturitné vysvedčenia odovzdávajú absolventom každoročne predstavitelia Spolkovej republiky Nemecka (SRN). Tento rok nebol výnimkou. Žiakom bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade ich prišiel odovzdať veľvyslanec SRN Joachim Bleicker. Pri tejto slávnosti boli ocenení aj najlepší žiaci ročníka.

Uplatnenie absolventov

Absolventom slovensko-nemeckej bilingválnej sekcie sa otvárajú dvere do celého sveta. „Nemecká maturitná skúška je platná v celej Európe. Mnoho našich študentov pôjde študovať do Nemecka. Niektorí plánujú študovať v Čechách, ale počas svojho štúdia uplatnia znalosti v nemeckom jazyku. Môžu využívať rôzne zahraničné stáže i študijné pobyty vo všetkých nemecky hovoriacich krajinách,“ skonštatoval riaditeľ Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade Dušan Nebus.

Študenti piateho ročníka sa s nemeckým veľvyslancom stretli už v decembri minulého roka. Vtedy im priblížil svoju diplomatickú kariéru a predstavil priority svojej misie na Slovensku. Odovzdávanie nemeckých maturitných vysvedčení bolo jeho premiérou. „Je to prvýkrát, čo prichádzam do Popradu pri príležitosti slávnostného odovzdávania maturitných vysvedčení. Musím povedať, že úroveň žiakov bilingválnej sekcie je veľmi vysoká. Môžem to potvrdiť aj na základe mojej prvej návštevy, keď som sa stretol so žiakmi a mal som prednášku, do ktorej aj oni vstupovali,“ povedal na profil študentov nemecký veľvyslanec Joachim Bleicker.

Odovzdávanie vysvedčení nemeckým veľvyslancom 05/2017
6
Galéria

Možnosti v zahraničí

O dôležitosti nemeckého jazyka sa počas päťročného štúdia presvedčili aj čerství abiturienti. „Nemecký jazyk je v dnešných dňoch veľmi dôležitý. Pracovné príležitosti sú v Nemecku a Rakúsku oveľa otvorenejšie. Možnosť tam pre mladých ľudí je a treba sa jej chopiť,“ uviedol Adam Brndiar. Štúdium dalo žiakom veľa skúseností i zodpovednosti. Maturitné skúšky ich však potrápili.

„Nemecké maturitné skúšky boli veľmi náročné. Ale témy boli nakoniec dobré a nemeckí učitelia veľmi zhovievaví,“ zhodnotila piatačka Natália Mrovková.

Podpora a rozvoj

Bilingválna sekcia oslavuje 25. výročie. Partnerstvo a spolupráca so SRN sa bude aj naďalej prehlbovať. „Je tu skutočne dobre odvedená práca, a preto si myslím, že tento projekt je opodstatnený a určite bude aj naďalej podporovaný a rozvíjaný,“ uzavrel Bleicker.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM