Monika Vengrínová Tlačové správy

Aby mamičky s deťmi nesedeli doma: Ako im chce Pavol Gašper skvalitniť život?

Pavol Gašper myslí nielen na dôchodcov a zdravotne postihnutých, ale na všetky skupiny obyvateľov. Nie sú mu ľahostajné najmä mamičky s deťmi, ktoré veľa možností na realizáciu a plnohodnotné trávenie voľného času so svojimi ratolesťami v našom meste nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Aby mamičky s deťmi nesedeli doma: Ako im chce Pavol Gašper skvalitniť život?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dieťa vníma matku od svojho počatia a už pred narodením reaguje na prostredie okolo nej. V niektorých kultúrach sa dokonca ženy v prvých mesiacoch tehotenstva vyhýbajú styku s okolím, aby zabránili nepriaznivým vplyvom na plod. Po narodení sa dieťa začína všestranne intenzívne rozvíjať. Niektorí odborníci tvrdia, že dieťa je vychované do dvoch, iní zase, že do troch rokov života.

Preto je, podľa Gašpera, nesmierne dôležité, aby ženy od počatia dieťaťa mohli čo najviac času tráviť v atmosfére prijatia a porozumenia. „Každý, kto má dieťa, vie, že výchova nie je ľahká. Podľa mojich skúseností je tu rozhodujúca disciplína a uvedomelosť rodiča. Učenie sa na vlastných chybách v tomto prípade môže znamenať chybu s veľkými následkami. Práve preto je dôležité, aby sme prejavili patričný záujem a starostlivosť matkám od času tehotenstva po škôlkársky vek dieťaťa,“ uviedol Gašper.

Ako jednu z možností, ako na to, vidí v podpore materských centier alebo podobných zariadení, kde by sa matky mohli stretávať, podeliť sa o skúsenosti so seberovnými alebo i staršími matkami a dozvedieť sa viac od odborníkov. Pritom by bolo o ich deti postarané. Toto im môže zároveň, podľa Gašpera, poskytnúť priestor na komunikáciu a spoločenský kontakt, ktorého nedostatok pocítila každá žena, ktorá sa po viacerých rokoch materskej „dovolenky“ zapojila do pracovného procesu.

„No pozitívnych krokov, ktoré vie mesto pre mamičky s deťmi v oblasti voľnočasových aktivít urobiť, je oveľa viac. Či už v rámci spomenutých materských centier alebo mimo nich, je možné organizovať kultúrne a športové akcie, aktivity zamerané na rozvoj etiky, estetiky, či intelektuálny a sociálny rozvoj detí a matiek a podnietenie tvorivosti najmenších,“ myslí si primátorský kandidát a zároveň dodáva, že v meste úplne absentuje priestor na trávenie voľného času s malými deťmi v čase nepriaznivých poveternostných podmienok. „To je však skôr otázka pre oblasť urbanizmu, architektúry a investícií,“ dodáva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM