Martin Sýkora Rôzne

Máte doma propán-butánovú nádobu? Niekoľko rád, ako neprísť ku škodám

Vedeli ste, že propán-bután fľaše môžete využiť nielen pri grilovaní, turistike, kempovaní, ale poslúžia vám aj pri osvetlení, chladení či vykurovaní?

Ilustračný obrázok k článku Máte doma propán-butánovú nádobu? Niekoľko rád, ako neprísť ku škodám
Foto: Juraj Kačo

Nekupujte poškodenú alebo zlacnenú fľašu!

Skôr, ako kúpite novú fľašu, nezabudnite ju skontrolovať. „Niektoré fľaše môžu byť napadnuté koróziou, preliačené, alebo môžu mať poškodený golier, podstavec alebo ventil. V týchto prípadoch odporúčame produkt reklamovať, prípadne vymeniť vo vybraných predajniach,“ tvrdí Marián Smik, prezident Združenia LPG spoločností. Fľaše renomovaných výrobcov majú viacero ľahko spoznateľných prvkov originality, napríklad je ventil fľaše uzavretý originálnou zmršťovacou fóliou.

Nezabudnite na bezpečnostnú skúšku a pravidelnú kontrolu

Skontrolujte dátum poslednej skúšky fľaše je zvýraznený na golieri fľaše alebo na štítku pod ventilom, u starších typov na podstavci. Veľká väčšina fliaš má údaje o skúške vyznačené popisovačom aj na tlakovej časti. Pravidelné kontroly môžete robiť aj vy sami – jednoducho na tesnenie naneste trochu mydlového roztoku a keď sa tvoria bublinky, plyn uniká. V takomto prípade už fľašu za žiadnych okolností nepoužívajte!

Vyhnite sa podomácky plneným fľašiam

Ak sa rozhodnete vymeniť prázdnu fľašu za plnú, dajte prednosť predajcovi, ktorá ponúka jasne označené fľaše renomovaných výrobcov. Nikdy nekupujte fľašu, ak máte pochybnosť, či bola naplnená v profesionálnej plničke. Ručné plnenie z LPG stojanov na pumpách je zakázané a používanie takýchto fliaš je nebezpečné. Riskujete nebezpečenstvo z preplnenia fľaše, alebo zdanlivo nižšia cena môže znamenať nenaplnenú fľašu.

„Veľa ľudí podceňuje túto situácia a neuvedomujú si dôsledky, ktoré nesprávne naplnenie fľaše môže spôsobiť. Dôkazom sú explózie v bytových priestoroch, rodinných domoch. Odporúčame obrátiť sa na špecializované predajne a miesta pre plnenie fliaš,“ vysvetlil Marián Smik.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Opatrnosti nie je nikdy dosť

S naplnenými fľašami manipulujte veľmi opatrne, aby ste nepoškodili fľašu alebo ventil. Používajte fľaše od osvedčených dodávateľov, ktoré majú plombu so základnými pokynmi na správne pripojenie k spotrebiču. To isté platí aj pre spotrebiče na pripojenie fľaše. Neopatrnosť domácich „majstrov“ vás môže vyjsť pridraho.

Správne skladovanie je na prvom mieste

Skladovanie fliaš sa odporúča výlučne v stojatej polohe. Miesto, kde fľašu uskladňujete, by malo byť dostatočne vetrané a nad úrovňou terénu. „Fľaše rozhodne nepatria do miestností, kde trávite najviac času, do pivníc a tam, kde by mohli byť vystavené vplyvu tepla. Fľaša, ktorá nie je pripojená k spotrebiču, musí byť uzavretá a vybavená tesnou zátkou,“ dodal Marián Smik, prezident Združenia LPG spoločností.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM