Monika Földešiová Rôzne

Ak chcete schudnúť, neurobte túto hlúposť

Dnes nám opäť bude radiť Vlado Zlatoš a Tina Turnerová o tom, ako efektívne schudnúť bez toho, aby ste strácali svalovú hmotu.

Z našich online poradní máme veľmi bohaté skúsenosti a môžeme pokojne prehlásiť, že 95% žien síce chudnutie berie vážne, ale ide na to z úplne zlého konca. To platí aj pre mužov, ktorí si ale nadhmotnosť, či obezitu až tak veľmi nepriznávajú.

„Ak chcete schudnúť, redukujte tuk, nie svaly“

Ľahko sa to povie, ťažko pochopí ale ešte ťažšie vykoná. Pre všetkých, ktorí sa snažia zlepšiť svoj výzor, máme dobré správy: „môžete to dokázať vlastnými silami, s trvalým efektom a stačí, ak začnete problematike rozumieť“. Len to nejaký čas potrvá (možno až 1 rok).

Zabudnite na diéty, zabudnite na výživové štýly. Pozrime sa na to z reality. Už spolu vieme, že svaly sú najcennejším majetkom vášho tela. Akýkoľvek nerozumný výživový zásah (diétny) do vášho organizmu (bez cvičenia a správnej výživy) je útok na svalovú hmotu. Vo vašom tele sa udejú nasledovné zmeny:

  • znížite hmotnosť vďaka úbytku vody (tešíte sa na pár dní)
  • znížite hmotnosť vďaka strate svalovej hmoty, ktorá sa za pár ďalších dní / týždňov nahradí tukom (nepríjemný pocit opäť prichádza – začarovaný kruh)
  • stratíte viac kondície (bez kondície vaše svaly nie sú schopné spaľovať viac tuku, pretože sú slabo okysličené a tak majú znížený výkon aj spotrebu)
  • stratíte svalovú silu (oslabené svaly viac atrofujú, viac sa strácajú, majú veľmi nízku silu a ešte nižšiu spotrebu – jedine svaly sú reálne schopné spáliť tuk)

Pochopte, že akákoľvek diétna manipulácia je iba krátkodobé riešenie, ktoré vás stojí veľmi mnoho! Strácate ten najcennejší majetok (svalovú hmotu), ktorá jediná dokáže spáliť nadbytočné zásoby tuku.

Okrem toho, ak zvolíte nesprávnu kombináciu výživy, kde sa bude vyskytovať prevaha sacharidov (akýchkoľvek aj tých „akože zdravých“ – BIO, či celozrnných), tak váš metabolizmus na bunkovej úrovni bude reagovať veľmi nesprávne. Napríklad hormón, ktorý vylučujú vaše tukové bunky (leptín), vášmu telu signalizuje pri konzumácii jedla nasledovné správy: „hej už stačí, viac jesť nemusíš, my máme plno“. Lenže ak konzumujete veľké množstvo sacharidov a málo bielkovín i tukov, vaše telo tieto signály nedokáže počúvať. Môže za to hormón inzulín, ktorý má metabolicky väčšiu silu ako leptín a jeho úlohou je ochrániť váš život (znížiť vysokú hladinu cukru v krvi). Ak sa tento dej opakuje často (vaša nevedomosť), tak nastáva ďalšia porucha (inzulínová rezistencia). To je stav, kedy je človek jednou nohou už za čiarou, za ktorou niet návratu a nasledujú metabolické poruchy (diabetes, metabolický syndróm a iné). Najčastejším sprievodným znakom je nadváha a neskôr obezita. Najsmutnejšie je, ak ženy (alebo aj mužov) najviac trápi to, koľko ukazuje ich ručička na váhe. Títo nešťastníci nechápu, že pekná postava je iba postranný efekt zmien, ktoré sa vo vašom tele dejú pri správnych postupoch (viac kondície + viac svalov = menej tuku). Vzdelávať sa, učte sa nové spôsoby prípravy jedál, zbierať cenné informácie ako sa o seba postarať lepšie a ako svojmu telu porozumieť. To sú vaše celoživotné ciele. Čím skôr ich dosiahnete, tým lepšie pre vás. Držíme vám palce a uvažujte, ako hneď dnes do svojho režimu zapojíte ideálny vzorový tréning:

  • úvod: 15 minút intervalový tréning (švihadlo, bicykel, eliptikal, veslovač, beh, korčule) systémom: 30s naplno a 60s pomaly
  • jadro: 30 minút cvičenia s vlastnou hmotnosťou, prípadne s olympijskou tyčou: [link=http://www­.youtube.com/wat­ch?v=x9SyazVaZ4M ]VIDEO[/link]
  • záver: 5 minút strečing: VIDEO nižšie

Wellness Team: PaedDr. Vlado Zlatoš a Mgr. Tina Turnerová Zdroj: www.vladozlatos.comwww.bioeshop.sk

Ak chcete schudnúť, neurobte túto hlúposť
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM