Monika Vengrínová Krimi

Akcie autičkárov v Poprade: Kde a aké značky sa kradnú najviac?

Krádeže áut sa nevyhýbajú ani nášmu regiónu. Pozrite sa, kde všade sa kradne a aké značky si dlhoprstí vyberajú najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Akcie autičkárov v Poprade: Kde a aké značky sa kradnú najviac?
Zdroj: Webnoviny.sk

„V roku 2013 sme na území Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade, kam patria okresy Poprad a Levoča, zaznamenali 33 prípadov ukradnutých motorových vozidiel, pričom 18 prípadov bolo objasnených,“ informoval Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Najviac sa kradne v Poprade a v Tatrách

Ako ďalej uviedol, najčastejšie sú trestné činy krádeže áut páchané vo veľkých mestách a v rekreačných oblastiach a turistických centrách, kde sa vyskytuje väčší počet drahých áut. V našom regióne to znamená v Poprade a vo Vysokých Tatrách.

„Od roku 2010, kedy sme zaznamenali 65 prípadov krádeží motorových vozidiel, počet prípadov každým rokom klesá a zároveň stúpa percentuálna objasnenosť prípadov. V roku 2010 to bolo takmer 37 %, v minulom roku viac ako 54%,“ uviedol Džobanik.

Čo sa týka konkrétnych značiek, podľa hovorcu neboli v minulom roku zlodeji zameraní na konkrétny typ a značku auta. Najviac však bolo ukradnutých vozidiel značky VW Golf a to konkrétne štyri a po dve odcudzené autá boli značky Škoda Felícia, Fiat, Renault, Audi a dodávky Mercedes.

Organizované skupiny kradnú na objednávku

Policajný hovorca ďalej informoval, že najčastejšie sa kradnú autá zaparkované pri penziónoch, na odľahlých miestach v chatových oblastiach a na hotelových parkoviskách. Zo strážených parkovísk je odcudzený malý počet vozidiel. Z garáží a iných uzamknutých priestorov údajne v minulom roku nezmizlo žiadne auto.

„Páchateľmi sú zväčša rôzne organizované skupiny konajúce na objednávku. Polícia v rámci opatrení na zamedzení týchto krádeží vykonáva priebežné operatívne opatrenia kriminálnej polície a tiež zvýšená činnosť a aktivita v rámci hliadkovej služby,“ dodal Džobanik s tým, že faktory ovplyvňujúce pátranie po ukradnutých autách sú napríklad nedostatok svedkov, slabé technické vybavenie jednotlivých áut, či ťažšia spolupráca poškodených s políciou.

foto: ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM