Martin Sýkora Samospráva

Aké mená dávali Popradčania svojim deťom najviac? Kraľovali Adam a Sofia

Popradská matrika zostavila rebríček najpopulárnejších mien, ktoré rodičia dávali svojim deťom v uplynulom roku. Mnohí budete prekvapení, mnohí možno nie.

Ilustračný obrázok k článku Aké mená dávali Popradčania svojim deťom najviac? Kraľovali Adam a Sofia
Zdroj: TASR

V matričnom obvode Poprad, do ktorého patrí mesto Poprad a obce Spišská Teplica a Gánovce, sa v roku 2017 narodilo 1273 detí, čo je o 38 detí menej ako v roku predtým. Z nich bolo 620 dievčat, 653 chlapcov a 11 párov dvojčiat. Väčšina detí sa narodila v popradskej nemocnici, dva pôrody boli v domácom prostredí.

Sofia víťazne

„Prvenstvo si udržala Sofia, ktorá bola najobľúbenejším dievčenským menom aj rok predtým. Dostalo ho 28 bábätiek. Druhé miesto obsadila takisto ako v roku predtým Ema (18). Na tretie miesto sa vyšplhala doteraz zriedkavá Jasmína (14), ktorá sa oň podelila so stále obľúbenou Kristínou. Na štvrtej priečke sa ocitla Natália, Nela a Tamara (13), piate miesto ovládla Eliška, Nina a Timea (12), šieste Barbora (11), siedme majú spoločné Diana, Dominika, Olívia, Stela, Viktória a Zuzana (10), ôsme patrí Alexandre, Márii a Sáre (9), deviate obsadzuje Anna, Katarína, Michaela a Mia (8) a desiate Alžbeta (7),“ uviedla Mária Ščurková z Matričného úradu v Poprade.

Jakuba strieda Adam

Rebríček najčastejších mien u chlapcov sa premiešal viac. Kým v roku 2016 mu kraľoval Jakub, v roku 2017 dostalo najviac chlapcov meno Adam (26). Za ním nasledoval na 2. mieste Michal (24), ktorý nahradil Samuela, na 3. mieste bol Jakub (22), 4. Matej a Matúš (21), 5. Lukáš, Patrik a Samuel (20), 6. Dávid (18), 7. Filip, Peter a Tomáš (17), 8. Sebastián (16), 9. Oliver (15) a 10. priečku obsadil Richard (13). „Aj v uplynulom roku našli rodičia inšpiráciu v exotických alebo zahraničných menách ako Kemal, Selina, Tarek, Tabita, Yorick, Cooper, Rodan, Evelyn, Lada, Lota a ďalších,“ doplnil komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda. Viacerí rodičia tiež využili možnosť dať svojmu dieťaťu dve mená. Možnosť pomenovať ho až troma menami nevyužil nikto.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM