Monika Vengrínová Rôzne

Ako mladí poznajú Európsku úniu? Stredoškoláci si porovnávali svoje vedomosti

Už po ôsmy krát si študenti tretích ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl porovnávali svoje vedomosti a znalosti o EÚ v rámci celoslovenskej súťaže Mladý Európan, ktorú každoročne organizuje Európska komisia a dvanásť regionálnych informačných centier Europe Direct.

Ilustračný obrázok k článku Ako mladí poznajú Európsku úniu? Stredoškoláci si porovnávali svoje vedomosti
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Vedomostný test i puzzle

„Pre úspech v súťaži je potrebné ukázať dobré znalosti histórie, geografie, osobností a významnejších miest Európskej únie. Dôležitou témou sú aj práva občanov Európskej únie, aj vzhľadom na to, že tento rok je Európskym rokom občanov. Verím, že aj táto súťaž pomôže tomu, aby mladí ľudia poznali svoje práva a vedeli ich aj naplno využiť,“ hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Záštitu nad tohtoročnou súťažou prebral podpredseda Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič. Do regionálnych kôl sa v každom regióne malo možnosť zapojiť maximálne desať trojčlenných družstiev. V Poprade súťažilo deväť škôl a to Obchodná akadémia Poprad, Gymnázium Spišská Stará Ves, Gymnázium Dominika Tatarku Poprad, Obchodná akadémia Stará Ľubovňa, Gymnázium, J.F.Rimavského Levoča, Súkromná SOŠ Poprad-Veľká, Stredná priemyselná škola Poprad, Gymnázium P.O.Hviezdoslava Kežmarok a Gymnázium Kukučínova Poprad.

Prvé kolo pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole súťažiaci preukážu svoje zručnosti v skladaní európskych puzzle. Do tretieho kola postúpia tri najlepšie súťažiace družstvá, v ktorom ich čakajú zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami.

Víťazi postupujú do národného kola

„Naši žiaci, ktorých som pripravoval, toho vedeli dosť a dosť sa aj dokázali naučiť. Ale vo všeobecnosti musím povedať, že študenti veľké znalosti nemajú. Preto si myslím, že táto súťaž je výborná, lebo tu majú možnosť získať skutočne veľa vedomostí a informácií. Takže zúčastniť sa, sa určite oplatí. A boli by sme tiež radi, keby sa nám podarilo postúpiť do finále, ale je to otvorené, dosť ťažko povedať, pretože súperi sú skutočne silní,“ uvažuje Milan Palko, učiteľ Obchodnej akadémie v Poprade.

Nakoniec obchodná akadémia z nášho mesta získala tretie miesto, druhí boli študenti z Gymnázia Dominika Tatarku a víťazmi sa stalo gymnázium zo Spišskej Starej Vsi, ktoré postupuje do finále celonárodného kola. To sa uskutoční 17.mája v Nitre, kde na víťazov čakajú hodnotné a zaujímavé ceny.

Ako mladí poznajú Európsku úniu? Stredoškoláci si porovnávali svoje vedomosti
27
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM