Kultúra

Archeológovia jasajú nad vzácnym nálezom: Soška nahého muža so zlatými očami! FOTO

Takýto nález sa neobjaví len tak často. Múzeum Spiša ukázalo verejnosti archeologický objav z obce Jánovce v okrese Poprad. Keltská soška nie je všetko.

Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi predstavilo v piatok významný nález – keltskú sošku z bronzu, ktorú objavili v obci Jánovce v okrese Poprad.

Nepreskúmané územie

Ako priblížila archeologička Mária Hudáková, múzeum realizovalo na jar a na jeseň tohto roku archeologický výskum na vedecké a dokumentačné účely v obci Jánovce v polohe Pod hradiskom.

Ide o lokalitu, ktorá je známa už od 19. storočia, napriek tomu podľa archeologičky doteraz nebola systematicky skúmaná.

Výskum sa realizoval formou zberu nálezov z pooranej plochy. Cieľom bolo zistiť stav a potenciál lokality, pretože je známe, že je roky vykrádaná.

Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek. Najviac nálezov je z doby laténskej s presahom do doby rímskej. Ide predovšetkým o keltské mince, bronzové spony a iné súčasti odevov, výrobky z hliny – keramika, prasleny a sklenené koráliky a náramky,“ ozrejmila Hudáková.

Nahý muž

Najvýznamnejším nálezom je podľa jej slov bronzová soška, ktorá znázorňuje nahého muža. Na krku má zobrazený typický šperk z tohto obdobia – nákrčník. „Nález je výnimočný svojím realistickým zobrazením a zlatými očami,“ doplnila.

Nálezy sú uložené v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi. V súčasnosti sa spracovávajú výsledky výskumu, pričom múzeum spolupracuje s Katedrou archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Archeologička dodala, že nález bude sprístupnený verejnosti v rámci novej expozície, ktorú múzeum otvorí na budúci rok.

„Na základe pozitívnych výsledkov zberov sa bude vo výskume pokračovať formou geofyzikálneho prieskumu a sondážou,“ uzavrela Hudáková.

Vzácny nález neďaleko Popradu: Keltská soška nie je všetko
7
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM