Monika Gécziová Samospráva

Areál bývalých kasární mesto odpredá: Vyhlási verejnú obchodnú súťaž

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade schválili návrh na vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj objektu bývalých kasární.

Ilustračný obrázok k článku Areál bývalých kasární mesto odpredá: Vyhlási verejnú obchodnú súťaž
Zdroj: Dnes24.sk

Dlhodobo nevyužívaný objekt bývalých kasární na Ul. 29. augusta na sídlisku Západ v Poprade s výmerou takmer 65 tisíc metrov štvorcových, je určený na predaj. Mesto vyhlási verejnú obchodnú súťaž, o čom rozhodli poslanci na štvrtkovom (13.6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Priestor situovaný v západnej časti mesta blízko rieky Poprad získala samospráva ešte v roku 2014 bezodplatným prevodom od rezortu obrany, pričom štát stanovil hodnotu polovice tohto územia približne na 4,67 milióna eur. Mesto malo záujem o predaj tohto objektu už v tomto období, avšak podmienky verejnej obchodnej súťaže sa podarilo pripraviť až teraz, keď poslanci vo februári tohto roka zriadili komisiu na prípravu súťažných podmienok a vyhodnotenie súťaže.

Cena, za ktorú sa budú kasárne predávať, sa odvinie od urbanisticko-architektonickej štúdie, zatiaľ nie je jasné, aká je aktuálna hodnota areálu, keďže nebol spracovaný znalecký posudok.

Podľa primátora mesta Antona Danka je zámerom, aby na tomto území bola realizovaná bytová výstavba. Reagoval tak na poznámku poslankyne Heleny Mezenskej, podľa ktorej nemáme pokrytú ponuku sociálnych služieb, dosť miesta na umiestnenie dôchodcov a dostatok komunálnych bytov. Naopak, v meste je, podľa jej slov, viacero nedokončených zakonzervovaných stavieb. „Neviem prečo vytvárame príležitosť na ďalšiu komerčnú stavbu,“ skonštatovala s návrhom urobiť prieskum reálnych potrieb obyvateľov mesta a zistiť, či sa mesto v tomto prípade nemá zamerať na niečo konkrétnejšie.

Poslanec Štefan Pčola doplnil, že o kasárňach hovorí mesto už niekoľko rokov. „Naše zameranie nie je len na špecifické skupiny, ale na všetkých občanov“.

Pri riešení otázky čo s týmto objektom, sa poslanci, podľa predsedu komisie Milana Barana, zhodli na jeho odpredaji s tým, že je potrebné vyriešiť dve zásadné veci. „Prvou je komunikačné napojenie tohto územia na cestu I/18 – previedli sme to na západnú stranu, predtým to bolo z východnej strany územia, a tiež rozšírenie Ulice 29. augusta. Zároveň sme dospeli k názoru, že necháme voľne na developera, aby v súťažných podmienkach navrhol, ako si to územie predstavuje využiť. Musí však dodržať výmer zelene a základnej občianskej vybavenosti. Víťazný návrh sa potom premietne do zmeny územného plánu,“ ozrejmil predseda komisie Milan Baran.

V prípade napojenia areálu na cestu I/18 bude podľa primátora Antona Danka potrebné, aby sa na ňom podieľali jednak nový developer, mesto Poprad, ale aj investor, ktorý chce za riekou Poprad postaviť benzínovú pumpu.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM