Barbara Dallosová Správy

Atrakcia svetového formátu: Na Slovensku vzniklo NAJVÄČŠIE BLUDISKO v strednej Európe

Prírodný labyrint s takýmito rozmermi nenájdete široko-ďaleko. Novinka vyrástla na východe našej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Atrakcia svetového formátu: Na Slovensku vzniklo NAJVÄČŠIE BLUDISKO v strednej Európe
Zdroj: YouTube.com/Taký som

Stará Ľubovňa, mestečko na severovýchode Slovenska, je turisticky obľúbenou lokalitou. Návštevníkov sem láka predovšetkým Ľubovniansky hrad a priľahlý skanzen. A už čoskoro uzrie svetlo sveta aj ďalšia atrakcia. Prírodné bludisko s bohatou spleťou uličiek v rozmeroch, ktoré z neho robia stredoeurópsky unikát.

Labyrint s príbehom

Bludisko vyrástlo na ploche 6 400 metrov štvorcových a je rozdelené na deväť častí. Ako ešte pred časom avizovalo mesto, jeho súčasťou bude nesmrteľný príbeh o Čertovej skale, ktorý je s týmto miestom spätý.

Pridanou hodnotou je rozľahlý park s rozlohou približne 1 200 metrov štvorcových, ktorý je možné využívať na športové aktivity či pikniky.

„Na základe podnetov viacerých obyvateľov mesta Stará Ľubovňa, ktorí by privítali nové miesta určené na trávenie voľného času s rodinou, sme rozhodli vypracovať zámer vybudovania mestskej záhrady s bludiskom. Celkový koncept bludiska zahŕňa aj príbeh o Čertovej skale, čím predpokladáme zvýšenie úrovne povedomia obyvateľov i návštevníkov mesta Stará Ľubovňa o miestnej histórii,“ vysvetľoval ešte pred začiatkom realizácie Jozef Romaňák, konateľ spoločnosti, ktorá za labyrintom stojí. Termínom otvorenia atrakcie je práve tohtoročný máj.

Mestečko plné lákadiel

Stará Ľubovňa je obľúbeným miestom na rodinné výlety, a to najmä v lete. Vlajkovou loďou turistického ruchu mesta je Ľubovniansky hrad. Z hradieb je viditeľný Široký vrch, mesto Stará Ľubovňa, obec Chmeľnica, ale aj Šibeničná hora, ktorá slúžila v stredoveku na výkon hrdelného práva. Turisti tu nájdu tiež viacero expozícií.

Poniže hradu je situovaný skanzen, ktorý tiež stojí za návštevu. Návštevníci si môžu pozrieť aj Galériu Provinčný dom, Dom ľubovnianskeho mešťana či Stredoveký vojenský tábor.

Za zmienku rovnako stoja židovský cintorín, meštianske domy a Kostol sv. Mikuláša, ktoré sú zapísané v zozname kultúrneho dedičstva. Populárnou akciou je jarmok, na ktorom sa každoročne stretávajú tisíce ľudí z regiónu i vzdialenejších kútov krajiny. Jarmok sa koná vždy v posledný septembrový víkend.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: YouTube.com

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM