Peter Handzuš Správy

Autonehoda, bitka v podchode aj predávkovanie: Dobrovoľní záchranári v akcii

Desiatky figurantov vytvorilo v Poprade reálne vyzerajúce situácie, ktoré môžeme kedykoľvek zažiť aj my. Dobrovoľní záchranári z Červeného kríža prvú pomoc podať vedia. A vy?

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Celoslovenská súťaž prvej pomoci SČK má dlhú históriu, tento rok je to už jej 27. ročník. Nesie meno lekára – záchranára, ktorý počas služby tragicky zahynul pri leteckej havárii. MUDr. Vladimír Harinek bol nadšencom a propagátorom laickej prvej pomoci a s rovnakým nadšením sa nácviku laickej prvej pomoci celoročne venujú aj naši súťažiaci zo všetkých kútov Slovenska.

Na Memoriáli MUDr. Vladimíra Harineka sa v Poprade stretlo 28 súťažných tímov z celého Slovenska. Mladí záchranári museli svoje vedomosti a schopnosti predviesť na viacerých súťažných bodoch. „Záchranári musia zvládať jednotlivé modelové situácie, ako autonehoda či bitka,“ upresnila Zuzana Stanová, členka hodnotiacej jury.

Veľká účasť dobrovoľných záchranárov na súťaži poukazuje na vysokú úroveň Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka a ich členská základňa v Červenom kríži dokonca rastie. „Dobrovoľníkov, ktorí sa chcú venovať prvej pomoci nám v posledných rokoch pribúda, takže sa veľmi tešíme,“ uviedla Zuzana Stanová.

Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka v Poprade
52
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Ľudia ubližujú tým, že nespravia nič

Laici si častokrát myslia, že poskytnúť prvú pomoc niekomu je veľmi komplikované a náročné. Podľa prezidenta Slovenského Červeného kríža a predsedu hodnotiacej jury Viliama Dobiáša je ale prvá pomoc jednoduchá. Pri každej situácii to je niekoľko jednoduchých úkonov, ktoré dokážu zvládnuť aj laici po základnom osemhodinovom kurze prvej pomoci.

„Prvou pomocou sa nedá ublížiť. Ľudia ubližujú tým, že nespravia nič. Dnes sú postupy tak jednoduché, že neexistuje žiadne buď – alebo. Občas príde k nejakým inováciám a je dobré pre laikov absolvovať napríklad po základnom kurze v autoškole v intervale dva až štyri roky občerstvovací kurz. Človek si zopakuje manuálne zručnosti a dozvie sa, či sa za tých pár rokov niečo nezmenilo. To by bol ideálny stav. Zatiaľ sa k tomu len tak pomaly približujeme,“ povedal Viliam Dobiáš.

Z dobrovoľníkov vyrastajú zdravotníci

Viliam Dobiáš sa spolu s kolegami v Červenom kríži venoval nespočetnému množstvu mladých dobrovoľných záchranárov. Veľa z nich sa potom rozhodlo v zdravotníctve aj pracovať, čo je ďalšou veľkou pridanou hodnotou práce s mladých v Červenom kríži. „Červený kríž je štvrtá lekárska fakulta na Slovensku,“ povedal s úsmevom Viliam Dobiáš a dodal: „Dá sa povedať, že za rok sa z týchto dobrovoľníkov desiatky rozhodujú pre štúdium zdravotníckych smerov, či už je to ošetrovateľstvo, záchranárstvo alebo medicína.“

Celkové poradie Juniori 15–18 rokov

1. Nové Zámky I
2. Košice mesto II
3. Košice mesto I
4. Humenné
5. Dolný Kubín
6. Snina I
7. Trnava I
8. Levice I
9. Trebišov
10. Trnava II

Celkové poradie Dospelí nad 18 rokov

1. Bratislava mesto II
2. Nitra
3. Žilina I
4. Banská Bystrica I
5. Nové Zámky II
6. Banská Bystrica II
7. Žilina II
8. Bratislava mesto I
9. Rožňava
10. Čadca
11. Liptovský Mikuláš
12. Bratislava mesto III N
13. Humenné II
14. Žiar nad Hronom
15. Snina II
16. Levice II
17. Prešov
18. Rimavská Sobota

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM