Peter Handzuš Krimi

Baki Sadiki sa cíti nevinný. Proces s ním pokračuje

Na Okresnom súde v Prešove vo štvrtok pokračuje hlavné pojednávanie v obnovenom procese s Bakim Sadikim, ktorého ten istý súd v pôvodnom konaní odsúdil v septembri 2011 za distribúciu a obchodovanie s drogami na 22 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Baki Sadiki sa cíti nevinný. Proces s ním pokračuje
Zdroj: Webnoviny.sk

Prokuratúra ani obhajoba nesúhlasili s dohodou o vine a treste. Preto sa začalo s vypočúvaním obžalovaného a svedkov. Jedného zo svedkov súd vypočuje prostredníctvom telemostu s vylúčením verejnosti.

Obžalovaný Baki Sadiki vypovedal sám, nežiadal tlmočníka. Ako uviedol, na Slovensku žije 35 rokov a má slovenské štátne občianstvo. V plnom rozsahu poprel obvinenia, ktoré mu kladie za vinu obžaloba. Podľa jeho slov neexistuje žiadny priamy ani nepriamy dôkaz proti nemu.

O súde vraj nevedel

Pred súdom povedal, že v Kosove a v Srbsku sa zdržiaval preto, lebo tam chcel rozbehnúť podnikanie. Plánoval založiť stavebnú firmu, ktorá by pôsobila na území Albánska, Srbska a Slovenska. Za rok a pol sa to však nedalo stihnúť. O tom, že na Slovensku sa proti nemu vedie súdne konanie, nevedel.

Obžalovaný priznal, že počas jeho pobytu v zahraničí bol telefonicky v kontakte s rodinou na Slovensku. Osobne ho navštívili aj jeho synovia. Podľa jeho výpovede rodina pred ním tajila, že sa proti nemu vedie trestné stíhanie a začal sa súdny proces. Nevedel ani o tom, že manželka poverila jeho zastupovaním advokáta. Tiež potvrdil, že ho v zahraničí navštívila jeho bývalá čašníčka, ktorá tu zotrvala dva dni. Ani od nej sa nedozvedel o vyšetrovaní a súdnom procese za drogy na Slovensku, v ktorom bol označený za hlavu organizovaného zločinu.

Baki Sadiki vypovedal, že Juraja Jambricha zamestnal vo svojej firme na pomocné práce, neskôr aj jeho manželku. Obidvaja odišli v januári 2008 z vlastnej iniciatívy. Nezaujímalo ho, kde išli. Asi po troch mesiacoch sa dozvedel, že jeho bývalý zamestnanec pracuje v espresse oproti jeho baru Albas. Navštívil ho iba raz, keď si bol od neho pýtať späť stoly a stoličky z terasy, ktoré mu zobral bez jeho vedomia. Svedka Jána Cibulu nepozná. Poprel aj akékoľvek bližšie kontakty s ľuďmi z bývalej Juhoslávie, ktorí sa pohybovali v tom čase na Slovensku.

Svedok bude vypovedať cez telemost

V pozícii svedka sa dostavil na súd Ján Cibula, ktorý bol v pôvodnom procese súdený spolu s Bakim Sadikim a v súčasnosti je väznený. Svedok využil svoje právo nevypovedať a prehlásil, že napriek tomu trvá na svojich predošlých výpovediach. V nich sa priznal k rozvozu heroínu do Poľska, Švajčiarska a Talianska. Predseda senátu jeho výpovede z prípravného konania a zo súdneho pojednávania prečítal. Popoludní má vypovedať druhý z dvojice odsúdených, Juraj Jambrich, ktorý bol počas procesu utajeným obžalovaným a jeho štvrtkové vypočutie sa koná prostredníctvom telemostu. Predseda senátu z tejto časti pojednávania vylúčil verejnosť, čo sa vzťahuje aj na novinárov.

Obhajca Bakiho Sadikiho Tibor Bašista prehlásil, že nesúhlasí s obžalobou v plnom rozsahu. Celý proces považuje za spolitizovaný a jeho cieľom bolo zdiskreditovať „osoby vysoko postavené na Najvyššom súde SR a v politických kruhoch.” Podľa jeho vyjadrenia obžaloba voči jeho klientovi je postavená na výpovedi jediného svedka, ktorý chcel dosiahnuť zníženie svojho trestu a preto bol ochotný vyrobiť organizátora zločineckej skupiny z Bakiho Sadikiho.

Advokát chce vypočutie napadnúť

Vypočutie chráneného svedka pomocou technického zariadenia považuje Bašista za nezákonné, čím bude porušené právo jeho klienta na spravodlivý proces. Dôvodil to tým, že svedok Juraj Jambrich je známy, v súčasnosti je vo výkone trestu a teda nie je vystavený žiadnej hrozbe. Advokát žiadal výsluch zoči-voči, aby bolo možné jeho klienta a svedka priamo konfrontovať.

Advokát položil súdu otázku, či odsúdený Jambrich bude doživotne v programe na ochranu svedkov. Podľa jeho vyjadrenia mal byť z neho vyradený minimálne po vyhlásení rozsudku, resp. po jeho potvrdení krajským súdom. Považuje to za anomáliu, minimálne neštandardné. Proces bude pokračovať v pondelok 11. novembra výsluchom ďalších svedkov a čítaním listinných dôkazov.

Baki Sadiki pôvodne dostal v roku 2011 za obchody s drogami trest 22 rokov väzenia. Keďže ho odsúdili v jeho neprítomnosti, mohol neskôr požiadať o obnovu procesu. Urobil tak po tom, ako ho koncom roka 2012 vyhostili na Slovensko z Kosova, kde sa skrýval. Prešovské súdy tento rok jeho žiadosti na obnovu procesu vyhoveli.

Baki Sadiki sa cíti nevinný. Proces s ním pokračuje
6
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM