Peter Handzuš Iné športy Šport

Beh SNP v Liptovskej Tepličke: Takmer 70 pretekárov začalo písať novú históriu

Areál prírodného amfiteátra sa v sobotu 8. 9. už od rána zapĺňal športovcami a na štart o 10:00 sa postavilo skoro sedemdesiat bežcov aj s medzinárodnou účasťou.

Ilustračný obrázok k článku Beh SNP v Liptovskej Tepličke: Takmer 70 pretekárov začalo písať novú históriu
10
Galéria
Foto: Pavol Orolin

O originálny štart výstrelom z dobových zbraní sa postaral Klub Vojenskej Histórie z Popradu a vyprevadil tak účastníkov behu do náročného terénu okolím Liptovskej Tepličky.

Horský polmaratón vedúci strmými končiarmi Nízkych Tatier, spoznal svojho víťaza už hodinu a 40 minút po štarte. Trať s prevýšením 850 metrov bezkonkurenčne najrýchlejšie pokoril Roman Švarc z Popradu. Prvenstvo medzi ženami si vybojovala Soňa Palovičová z klubu Plody Zeme.

10 km trať a 330 výškových metrov najrýchlejšie zvládol Jozef Dubašák z klubu AK Steeple Poprad. Zo žien sa na tejto trati najlepšie darilo Martine Františkovej z klubu Behámsrdcom.sk.

Zdroj: YouTube.com

O tom, že Liptovská Teplička ukrýva v sebe prírodné bohatstvo, sa presvedčilo takmer 70 pretekárov. Na tratiach sa núkali nádherné scenérie a panorámy priamo v srdci Národného Parku Nízke Tatry, ktoré očarili všetkých účastníkov. „Nápad usporiadať tento beh vznikol asi pred dvoma rokmi, keď som behal práve po týchto horských cestičkách. Uvedomil som si, že ak sa takéto trate páčia mne, určite sa budú páčiť aj iným bežcom, ktorí obľubujú trailové behy. Po dlhých rozhovoroch s ochranármi prírody, lesníkmi, inými bežcami, sme zostavili dve trate. Po tom, čo sme vybavili všetky potrebné povolenia k usporadúvaniu pretekov, sme sa pustili do tvorby web stránky a získavania partnerov podujatia. Potešili ma hlavne pozitívne ohlasy účastníkov behu, že trať bola veľmi pekná a preteky dobre zorganizované,“ uviedol Martin Jurčík, hlavný organizátor Behu SNP.

Poďakovanie patrí všetkým dobrovoľníkom, KVH Poprad, Dobrovoľnému zboru tatranskej horskej služby a Dobrovoľnému hasičskému zboru obce Liptovská Teplička za pomoc pri organizácii. „Všetkým bežcom ďakujem za účasť a tiež sponzorom za ich podporu,” dodal Jurčík.

Kompletné výsledky Behu SNP v Liptovskej Tepličke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM