Peter Handzuš Iné športy

Bežci pretekali po vzore cyklistických tour. Víťazstvo obhájila Soňa Vnenčáková zo Svitu

V treťom ročníku medzinárodných bežeckých etapových pretekov Tatry Running Tour počas uplynulého víkendu obhájila vlaňajšie víťazstvo Soňa Vnenčáková zo Svitu.

Ilustračný obrázok k článku Bežci pretekali po vzore cyklistických tour. Víťazstvo obhájila Soňa Vnenčáková zo Svitu
Zdroj: Dnes24.sk

Žltý dres pre celkovo najlepšieho bežca vybojoval Vít Ryška z Českej Republiky a zelený dres najlepšieho vrchára si odniesol maďarský pretekár Tamás Széll. Biele dresy víťazov jednotlivých vekových kategórií si rozdelili pretekári zo Slovenska, Talianska, Maďarska a Ukrajiny.

Na trate trojdňového bežeckého podujatia vybehlo počas 3 dní vyše 320 pretekárov z 10 krajín sveta, medzi nimi aj účastníci zo Španielska, Francúzska, Slovinska a Talianska.

Súťažilo sa v troch etapách

  1. etapu „Night Run“ v dĺžke 3,5km vyhrali Vít Ryška a Soňa Vnenčáková. V silnej konkurencii dobre obstál aj náš biatlonový reprezentant a olympijský medajlista z Vancouveru Pavol Hurajt, ktorý sa umiestnil medzi najlepšími piatimi pretekármi.
  2. etapu „Cross Run“ v dĺžke 12 km vyhral ukrajinský pretekár Artur Gergardt a v kategórii žien opäť Soňa Vnenčáková.

Novinkou druhého dňa podujatia bol extrémny Sky & Clouds Run v dĺžke viac ako 21 km, s celkovým stúpaním prevyšujúcim 900 metrov a s obtiažnymi klesaniami v náročnom vysokohorskom teréne. Do „neba a oblakov“ popri chate na Solisko v nadmorskej výške 1840m bežalo v horúcom letnom počasí 24 pretekárov zo 7 krajín. Víťazstvo v kategórii mužov si odniesol slovenský pretekár Tomáš Bizoň z Pezinka a historicky prvou víťazkou sa stala Karin Innerebner z Talianska.

Na záverečnú 7 km dlhú nedeľňajšia etapu „INTERSKI Run“ pripravili organizátori prekvapenie v podobe utajenia podrobností trasy. Až počas behu pretekári zistili, že aj v letných dňoch sa na Štrbskom Plese ešte dá behať aj po snehu. Viacerí z nich využili na zdolanie snehovej kopy aj lezenie po štyroch, na vrcholku ich čakal miestny medveď Štrbko, ktorý uznanlivo oceňoval výkony každého z nich. Etapu vyhrali Vít Ryška a neporaziteľná Soňa Vnenčáková.

Pretekalo sa aj v Nordic Walkingu

Počas podujatia sa uskutočnili 1. Majstrovstvá Slovenska Nordic Walking pod záštitou Slovenskej Asociácie Nordic Walking. Víťazom sa stal Andrej Végh z Bratislavy, ktorý sa nedávno zúčastnil Majstrovstiev sveta v Nordic Walking v nemeckom Rodingu, kde sa umiestnil na peknom 6. mieste.

Po vzore cyklistických tour

Tatry Running Tour sú horské bežecké etapové preteky v štýle cyklistických tour, kde si celkoví víťazi odnášajú ako ceny jedinečné dresy, vyrobené špeciálne na túto príležitosť. Žltý dres je určený pre najlepšieho muža, ružový dres pre celkovo najlepšiu ženu, zelený dres pre víťaza bodovacej vrchárskej súťaže a biele dresy pre najlepších v jednotlivých vekových kategóriách. Tradícia podujatia začala v roku 2011 a jeho organizátorom je Sport Club 1896 Štrbské Pleso.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM