Martin Sýkora Samospráva

Bezdomovci dostanú na Vianoce kapustnicu, ponožky aj spodnú bielizeň

Obyvatelia bez domova v Poprade dostanú tento rok od mesta na Vianoce okrem kapustnice aj ďalší darček v podobe teplých ponožiek a spodnej bielizne.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci dostanú na Vianoce kapustnicu, ponožky aj spodnú bielizeň
Foto: Martin Sýkora

Mesto chce na nákup takýchto darčekov pre bezdomovcov schváliť dotáciu 1000 eur, rozdajú ich počas Vianoc v zariadení sociálnych služieb na Levočskej ulici.

Teplo v srdci aj v topánkach

„Ide o občianske združenia, ktoré sa zaoberajú pomocou pre bezdomovcov a zažiadali si príspevok na nákup ponožiek a spodnej bielizne. Myslím si však, že niektorí bezdomovci by možno potrebovali aj trošku teplého srdca a možno aj iný prístup. Určite sú však medzi nimi aj mnohí takí, ktorí chcú žiť život, aký žijú. Koľko však vieme, aspoň toľko pomôžeme,“ povedal popradský viceprimátor Pavol Gašper.

Viceprimátor podotkol, že mnoho bezdomovcov chce stráviť svoj život na ulici. „Poznám viacero prípadov, keď im niekto ponúkol prácu. Opýtali sa ho, koľko im zaplatí, no keď povedal tri eurá na hodinu, bezdomovci povedali, že si zarobia viac,“ dodal. Podľa neho ide o spôsob životného postoja a štýlu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Policajti mali veľký záťah po staniciach

Zdroj: TASR

Vojenský stan pripravený už niekoľko dní

Bezdomovci v Poprade môžu na Levočskej ulici využiť aj pomoc sociálneho zariadenia. Začiatkom októbra pribudol v jeho areáli vojenský stan. Ide o nízkoprahové bývanie, teda alternatívu k zariadeniu s celoročným poskytovaním sociálnych služieb s prísnejším prevádzkovým režimom. Zariadenie sociálnych služieb má kapacitu 35 osôb. Vojenský stan ponúka desať až 12 miest.

„Možnosť prespať v stane na Levočskej ulici viacerí privítali, sú však medzi nimi stále aj takí, ktorí uprednostňujú život na ulici,“ povedala Petra Zavacká zo sociálneho odboru na mestskom úrade v Poprade.

PREČÍTAJTE SI AJ: Popradskí bezdomovci sa chystajú na zimu: Mesto im už pripravilo stan

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM