Martin Sýkora Samospráva

Popradskí bezdomovci sa chystajú na zimu: Mesto im už pripravilo stan

Pre niekoho je začiatok októbra vrcholom babieho leta. Pod Tatrami však ľudia vedia, že teplým dňom odzvonilo. Mesto už tradične nezabudlo na bezdomovcov.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí bezdomovci sa chystajú na zimu: Mesto im už pripravilo stan
Zdroj: TASR

Bezdomovci so strechou nad hlavou

Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici rozšírilo ubytovacie kapacity o vojenský stan v areáli zariadenia. Vzhľadom na predpoveď počasia avizujúcu ochladenie tak samospráva ponúkne ľuďom žijúcim na ulici toto nízkoprahové bývanie ako alternatívu k zariadeniu s celoročným poskytovaním sociálnych služieb s prísnejším prevádzkovým režimom. Vo vojenskom stane je k dispozícii podľa potreby 10 –12 lôžok so spacákmi.

„Okrem bezplatného prenocovania môžu bezdomovci využívať všetky sociálne služby, ktoré poskytuje zariadenie, a to služby strediska osobnej hygieny, služby práčovne, výdajne šatstva, môžu dostať teplú polievku. Klienti majú možnosť tiež využiť sociálne poradenstvo, sme pripravení pomôcť im v ich sociálnej situácii pri vybavení dokladov, umiestnení v zariadeniach sociálnych služieb či pri zapojení sa do aktivačných prác organizovaných mestom,“ informovala Petra Závacká zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

PREČÍTAJTE SI AJ: Napadne pod Tatrami prvý sneh? Podľa meteorológov sa tak stane už o pár hodín

Lepší príjem pre predajcov Notabene

Mesto Poprad v zariadení vytvorilo tiež podmienky pre OZ Korene, ktoré zabezpečuje distribúciu časopisov Notabene predajcom, ktorí tak majú možnosť zvýšiť si príjem.

Pracovníci sociálneho odboru počas celého roka priamo v teréne vyhľadávajú ľudí, ktorí sú bez strechy nad hlavou a ponúkajú im možnosť využiť služby zariadenia na Levočskej ulici. Samospráva však nemá dosah na ľudí, ktorí sa aj napriek tomu slobodne rozhodnú a dobrovoľne uprednostnia „život na ulici“.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM