Monika Vengrínová Rôzne

Bič na neplatičov: Mesto zverejnilo zoznam dlžníkov, spolu dlhujú stovky tisíc eur!

Mesto Poprad už po štvrtýkrát zverejnilo zoznam dlžníkov. Tento rok je neplatičov o 116 viac ako v predchádzajúcom roku. Za rok 2013 tak viac ako tisíc fyzických a právnických osôb dlhuje mestu viac ako pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Bič na neplatičov: Mesto zverejnilo zoznam dlžníkov, spolu dlhujú stovky tisíc eur!
Zdroj: TASR

Nedoplatky sa týkajú daní, a to dani z nehnuteľnosti, za psa, za užívanie verejného priestranstva, dani za ubytovanie, za predajné automaty, za nevýherné hracie prístroje a tiež poplatkov za komunálne odpady a drobné stavebné odpady evidované k 31.12.2013.

Popradčania najviac dlhujú na poplatkoch za odpad

V zozname dlžníkov sú uvedené fyzické osoby, ktorých nedoplatok presiahol výšku 160 eur a právnické osoby, ktorých nedoplatok presiahol výšku 1 600 eur. „V zozname dlžníkov bolo celkovo zverejnených 1 084 fyzických a právnických osôb u ktorých sú evidované nedoplatky v celkovej výške 555 843 eur. Na celkovej výške zverejnených nedoplatkov sa fyzické osoby podieľajú čiastkou 468 095 eur, čo predstavuje nárast oproti roku 2012 o 24 066 eur, právnické osoby sa podieľajú sumou 87 748 eur, čo je pokles o 7 274 eur. “ uviedla Jitka Púčiková, vedúca ekonomického odboru na popradskej radnici.

Daňových dlžníkov správca dane eviduje predovšetkým na poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a to vo výške 406 973 eur, čo predstavuje 73,2 % z celkovej sumy nedoplatkov. Týka sa to predovšetkým daňových dlžníkov, ktorí sú evidovaní v meste Poprad, bez presnej adresy, a ktorým je správca dane povinný poplatok každoročne vyrubovať, aj keď rozhodnutie nie je možné doručiť a poplatok ostáva každoročne nezaplatený.

Nárast nedoplatkov je len u fyzických osôb

Nedoplatky na dani z nehnuteľností u právnických a fyzických osôb predstavujú čiastku 118 236 eur, čo tvorí 21,2 % z celkovej sumy zverejnených nedoplatkov. Jedná sa predovšetkým o staršie nedoplatky, ktoré sú vymáhané v exekučnom konaní. Ďalej sú to nedoplatky na dani za psa vo výške 16 894 eur, na dani za ubytovanie vo výške 9 063 eur a nedoplatky za užívanie verejného priestranstva vo výške 4 676 eur.

V porovnaní so zverejneným zoznamom neplatičov za predchádzajúci rok dochádza ku zvýšeniu počtu neplatičov celkovo o 116 osôb, s čím súvisí aj nárast zverejnených nedoplatkov celkovo o čiastku 16 792 eur. „Nárast sme zaznamenali len u fyzických osôb, konkrétne pri nedoplatkoch na poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.“ uzatvára Jitka Púčiková. Mesto zverejňuje zoznam dlžníkov už štvrtý rok.

Mesto za odpad dopláca takmer dvesto tisíc

Mesto Poprad vynaložilo v roku 2013 celkovo výdavky na vývoz komunálneho odpadu vo výške 1 681 990 eur, pričom výber poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady za rok 2013 predstavuje čiastku 1 493 435 eur. Rozdiel vo výške 188 555 eur mesto uhrádzalo z iných vlastných zdrojov.

Dlžníci môžu svoje nedoplatky uhradiť bankovým prevodom, poštovým poukazom alebo priamo do pokladne mestského úradu v hotovosti alebo platobnou kartou. Pri platbách je dôležitý variabilný symbol, ktorý je uvedený v zasielaných rozhodnutiach, alebo je možné zistiť si ho u pracovníkov oddelenia daní a poplatku na 2. poschodí MsÚ v Poprade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM