Jaroslav Dodok Samospráva

Biznis s centrami voľného času: Rekordman bol zapísaný do 54 krúžkov na celom Slovensku

Podľa nového systému financovania, ktorý platí od 1.1.2013, nedostane peniaze na krúžky CVČ, ktoré deti navštevujú, ale obce.Dôvodom má byť aj príklad centra, ktoré malo jazdecký krúžok, no nemalo koňa, ani maštaľ v regióne, či obec so 469 obyvateľmi, ktorá evidovala 7101 detí v krúžkoch.

Ilustračný obrázok k článku Biznis s centrami voľného času: Rekordman bol zapísaný do 54 krúžkov na celom Slovensku
Foto: Jaroslav Dodok

Jedno dieťa v 54 krúžkoch

„Niektoré deti boli zapísané v desiatkach krúžkov, rekordér dokonca v 54 krúžkoch na celom území v rámci Slovenska,“ povedal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány. Podľa nového systému financovania, ktorý platí od 1.1.2013, nedostane peniaze na krúžky CVČ, ktoré deti navštevujú, ale obce, kde majú žiaci od päť do 15 rokov trvalý pobyt. Ministerstvo chce takto zamedziť viacnásobnému financovaniu.

Od ministerstva školstva dostane ročný normatív 65 eur na dieťa. Zastupiteľstvo následne rozhodne, či financie posunie do centier v iných mestách, alebo si vytvorí vlastné. Financovať môže aj voľnočasové aktivity v škole.

Peniaze môžu ísť aj na futbalový klub

„CVČ ako jedno z inštitúcií môže byť financované, keď si obce a mestá zvolia túto cestu, ale toto rozhodnutie je na nich – na občanoch a volených predstaviteľoch,“ dodal Turčány. Ak sa však obce rozhodnú, že peniaze dajú na vlastný spevokol alebo futbalový klub, majú na to podľa Turčányho vytvorený priestor. „Odstránila sa tým absolútna nerovnovážnosť v rozdelení zdrojov, keď jedna obec mala akékoľvek možnosti na financovanie čohokoľvek a druhá obec si presne to isté chcela zaplatiť a bola o tieto peniaze ukrátená,“ zdôvodnil.

Pripustil, že môže nastať aj situácia, keď poslanci a starostovia nepošlú peniaze napríklad do CVČ v meste, kde si to praje rodič. „Môže sa stať, že jeden názor prevládne nad iným, ale tu nejde o účelové peniaze na CVČ, lebo v tom prípade by to už nebola samosprávna pôsobnosť,“ objasnil podpredseda ZMOSu.*** "Mnoho rodičov, ktorí dali svoje deti do krúžkov, si bude musieť do budúceho roku tieto svoje nároky a spokojnosť uplatňovať tam, odkiaľ pochádza a na tej úrovni, odkiaľ pochádza,“*** podčiarkol.

Kritici z radov Asociácie CVČ, súkromných, cirkevných škôl či opozičných poslancov hovoria, že ak sa s centrami obchodovalo, mali sa postihovať konkrétne prípady. Zmeny môžu podľa nich spôsobiť zánik aj mnohých dobre fungujúcich CVČ. Niektoré obce už na žiadosti centier o dotáciu poslali zamietavú odpoveď. Na rozhodnutie majú čas do konca apríla tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM