Dominika Pacigová Basketbal Šport

BK Iskra Svit pred novou sezónou: Zmeny nastali nielen v kádri

Prípravy na novú sezónu sú v plnom prúde. Iskra Svit angažovala do tímu viacero nových tvárí, zmeny nastali aj v realizačnom tíme.

Ilustračný obrázok k článku BK Iskra Svit pred novou sezónou: Zmeny nastali nielen v kádri
Foto: Peter Handzuš

Medvede odštartujú sezónu už začiatkom októbra. 1. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy začne východniarskym derby v Spišskej Novej Vsi. Ešte pred sezónou ich však čakajú prípravné zápasy a dva medzinárodné turnaje.

Dvanásťčlenný káder i asistent trénera

Súpiska Iskry Svit sa rozrástla o amerického krídelníka Chrisa Washburna. Na post rozohrávača prišiel Andrew Guillory. Novou tvárou je taktiež slovenský reprezentant Stanislav Baldovský. Premiéru bude mať Daniel Kubaský, ktorý doposiaľ pôsobil v mládežníckych kategóriách. Zo sezóny 2017/2018 si klub udržal Martina Bizuba, Mareka Ivana, Maurizia Galatu, Tomáša Gajana, Romana Finduru a Borisa Ščavnického. Žlto-modrý dres bude aj naďalej obliekať Saša Avramovič i DeAndre Davis. „Posledné roky sa nám nedarilo udržať si takýchto hráčov, pretože mali výrazne zvýšené finančné nároky, ktoré sme neboli schopní naplniť. Tentokrát sa nám to podarilo a veríme, že zachováme kontinuitu z predošlej sezóny,“ uviedol prezident klubu BK Iskra Svit Ján Drobný.

Na pozícii asistenta trénera bude pôsobiť český odborník Milan Veverka. Jeho meno je úzko späté so Svitom, kde začínal ako hráč. Neskôr však presedlal na trénerskú kariéru. „S touto myšlienkou sme sa pohrávali už viacero sezón, ale Milan sa vracal do Brna. Ide o trénera s neskutočným životopisom a skúsenosťami. Teší nás, že sme sa s ním dohodli a budeme môcť využiť jeho služby,“ skonštatoval prezident klubu.

Dopĺňať mužstvo zatiaľ neplánujú. „Uvidíme, čo ukážu prípravné zápasy. Na druhej strane, ak od nového roka začne platiť zákon o športe v plnom rozsahu, nebudeme mať zdroje na to, aby sme mohli káder rozšíriť. Všetky kluby sa dostanú do väčších finančných problémov, pretože musíme zohnať omnoho viac finančných prostriedkov,“ do­dal.

Prípravné zápasy

Koncom augusta odohrali zverenci trénera Michala Madzina prípravný zápas s maďarským mužstvom Blue Sharks Nyíregyháza. „Prvý prípravný zápas bol naplánovaný na prvého septembra v Lučenci. Maďarská Nyíregyháza nás však oslovila s tým, že budú pod Tatrami koncom augusta. Prijali sme ponuku odohrať prípravný zápas. Po víťaznom dueli sme mali celkom dobrý pocit, keďže sme ho odohrali koncom druhého týždňa hrubej prípravy,“ prezradil Drobný a doplnil, že kolotoč prípravných zápasov sa už naplno roztočí.

V polovici septembra čaká medvede turnaj o Baťov pohár. Šiesty ročník bude mať mimoriadne kvalitnú účasť. Do Svitu pricestuje šiesty tím chorvátskej ligy KK Skrljevo, BK Inter Bratislava a BK Olomoucko. „Dovolím si tvrdiť, že pôjde o najkvalitnejšiu účasť v histórii Baťovho pohára. Všetky zápasy budú na veľmi vysokej úrovni,“ uzavrel Ján Drobný s tým, že koncom septembra sa ešte predstavia na Medzinárodnom turnaji v Chorvátsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM