Od Vás

Blíži sa 100 dní... a asi to bude bolieť...

Po približne 77 dňoch od komunálnych volieb v Poprade sa mi opäť rozozvučal telefón. Mnohí z tých, ktorým som sa snažila vysvetliť, prečo je dobre voliť zmeny vo vedení mesta...majú opäť otázky. Dôvod je prozaický... v zime napadol sneh.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa 100 dní... a asi to bude bolieť...
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tri, či štyri dni sme sa stali témou v televíznom vysielaní. Na tri dni takmer neriešiteľný problém… alebo málo viditeľné riešenia. Skúšam sumarizovať pripomienky telefonujúcich…pre­vláda skúsenosť občanov, že za bývalého primátora to bolo vždy exeletne zvládnuté. Od meteorológov vieme, že podobná nádielka snehu bola pred šesdesiatimi rokmi, kedy bývalý primátor ešte nebol na svete, nie to primátorom. Na druhom mieste je výmena skúsených pracovníkov na MsÚ po voľbách. Možno by bolo zaujímavé zistiť, koľko pracovníkov okrem primátora, viceprimátorov a prednostky bolo vymenených.

Menšia časť otázok bola veľmi racionálna, či to je pomsta tých, ktorí zostali a zmeny nechceli. Možno i tých, ktorí pred prevzatím úradu novým primátorom stihli zrušiť tie dobré zmluvy a ponechať, či uzavrieť tie menej dobré. Možno niekto stratil kľúče od trezoru, kde sú uložené krízové plány pre rôzne kritické situácie v meste. Nebudem ich vymenovávať, aby som nepodnecovala paniku… myslím, že ich nie je málo. Nech to bolo akokoľvek, zdravá úvaha občanov je na mieste. Stačilo by možno prihovoriť sa občanom, či za pár hodín zabezpečiť letáky do schránok tak, ako deň pred voľbami /ceny tepla/. Lopát je medzi obyvateľmi dosť, rovnako ako občanov, ktorí denne behajú, cvičia, či dvíhajú činky pre svoje zdravie, alebo občania, ktorým jednoducho prítomnosť krásneho snehu robí potešenie.

Neviem presné číslo, koľko občanov je zapojených do aktivačných prác, možno by tiež vedeli zamestnať niekoľko sto lopát. Predstavujem si, aký by bol radostný pohľad na živý organizmus mesta, pohybujúci sa v tom krásnom, príjemnom, neskutočne bielom snehu, ktorý k nám, pod naše veľhory konečne zavítal. V školských družinách by varili čaj, cestári, ktorých máme evidentne málo by nám na pluhoch, frézach a iných dopravných prostriedkoch ten čaj rozvážali. Opäť mohli byť použité zoznamy volebných okrskov z nedávnych komunálnych volieb pre určenia lokalít /čaj/ rovnako, ako predvolební aktivisti víťaznej koalície.

Nestalo sa…mohli sme byť v televíznych novinách ako vzor občianskeho spolunažívania. Nikto to takto nevyskúšal, ale všetci sa jedujú, oprašujú dlhšie nepoužívané vulgarizmy, za pomaly najväčšiu tragédiu v ich osobnom živote označujú vlastne i svoju neschopnosť pohnúť sa autom z parkoviska. A to nás v tomto ročnom období pod Tatrami prekvapil iba sneh. Ako sa budeme k sebe správať, ak nás nebodaj prekvapí oveľa väčšie nebepečenstvo, o aké v súčasnom období nie je vo svete… i okolo nás núdza.

Bude iste veľa vysvetlení, prečo to dopadlo tak, ako všetci vidíme takmer už týždeň po kalamite. Na to, či vysvelenia budú znieť uveriteľne navrhujem jednoduchú skúšku správnosti. Bude pravdivé, ak sa dozvieme, kto za nezvládnutie svojich pracovných povinností bude potrestaný v celom civilizovanom svete známym odvolaním v prípade, že dotyčný ešte nerezignoval. Ospravedlňujem sa, ak zlyhal ľudský faktor u niekoho, kto je v klasickom zamestnaneckom pomere čo je pravdepodobné, opäť to je na tých, ktorým sme v novembri 2014 dali dôveru.

Eva Kulová, Poprad

foto: ilustračné

Text je súčasťou rubriky Od Vás a nie je redakčným obsahom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM