Martin Sýkora Krimi

Boli ste na sexzoznamke? Môžu vás vydierať: Pod Tatrami bežná prax!

Vyšetrovatelia a kriminalisti vyšetrujú niekoľko oznámení občanov, ktorých sú vydieraní zverejnením svojich intímnych fotografií. Vydieračí požadujú finančnú hotovosť.

Ilustračný obrázok k článku Boli ste na sexzoznamke? Môžu vás vydierať: Pod Tatrami bežná prax!
Zdroj: pixabay

Vyšetrovatelia a kriminalisti vyšetrujú niekoľko oznámení, kedy vyľakaný občan príde ohlásiť, že od neho neznáma osoba telefonicky, prípadne aj cez rôzne sociálne siete požaduje finančnú hotovosť rádovo v stovkách, niekedy aj tisíckach eur pod hrozbou, že v opačnom prípade zverení oznamovateľove intímne fotografie, či videá, ktoré si pri ich predošlej komunikácii vyhotovil.

Ako to prebieha?

Takémuto vylákaniu peňazí predchádza komunikácia oznamovateľa (spravidla sa jedná o muža) s neznámymi osobami, navonok vystupujúcimi ako atraktívne mladé dámy na rôznych internetových fórach so sexuálnym obsahom, kde pod prísľubom vzájomnej výmeny intímnych fotografií, či prísľubu stretnutia za účelom sexuálneho styku, si muži odfotia svoje prirodzenie a následne ho pošlú ako MMS správu na určené telefónne číslo.

„Krátko nato obdrží oznamovateľ telefonát od osoby, ktorá sa predstaví ako policajt, advokát, či rodič zdravotne postihnutého alebo onkologicky chorého maloletého dieťaťa, nachádzajúceho sa v nemocnici, pričom toto dieťa práve dostalo MMS-ku s fotografiou pohlavného údu, z telefónneho čísla oznamovateľa,“ opísal priebeh krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Osoba v telefóne (údajný policajt, advokát, či rodič) hrozí okamžitým policajným zadržaním a väzbou, podaním civilnej žaloby a oznámením udalosti v médiách.

Vyľakaný oznamovateľ spravidla súhlasí s dohodou o odškodnení za nepodanie žaloby a často krát pošle dohodnutú sumu na určený bankový účet alebo prostredníctvom služby Western Union neznámej osobe.

Bankové účty, na ktoré sú peniaze poukazované a telefónne čísla, z ktorých je vystrašeným záujemcom o elektronické flirtovanie volané, sú evidované na tzv. biele kone, teda osoby bez trvalého bydliska alebo o osoby, ktorých nejaký neznámy oslovil, aby za odmenu na svoje meno uzatvorili bankový účet, či zaevidovali telefónnu kartu.

Zdroj: pixabay

Nie je to len o východe!

Vyšetrovaním takýchto podaní bolo zistené, že rovnakým spôsobom sú podvádzaní neopatrní muži prakticky na celom Slovensku, kde vzhľadom na citlivú problematiku, mnoho z nich ani vec neohlási.

„Polícia upozorňuje a vyzýva všetkých, aby boli pri komunikácii s neznámymi osobami na rôznych sexzoznamkách mimoriadne opatrní a už vonkoncom neposielali svoje intímne fotografie na neznáme a neoverené telefónne čísla. V opačnom prípade sa vystavujú zbytočnému stresu a riziku finančnej ujmy,“ dodal Džobanik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM