Martin Sýkora Správy

Budú sa rekonštruovať niektoré školy: Je medzi nimi aj tá vaša?

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zmodernizuje do konca roka viac ako 30 školských zariadení. Krajskí poslanci vyčlenili na tento účel z rozpočtu 5,2 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Budú sa rekonštruovať niektoré školy: Je medzi nimi aj tá vaša?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Do škôl pôjde veľký balík

Školy by mali vyčerpať finančné prostriedky do konca roka, dovtedy by mali byť ukončené aj rekonštrukcie. Peniaze poputujú do viacerých škôl Prešovského kraja. Medzi najväčšie investičné projekty sa zaradili aj podtatranské školy. „Druhá najvyššia čiastka – 568 000 eur je vyčlenená na zateplenie obvodového a strešného plášťa, rekonštrukciu kotolne a elektroinštaláciu Strednej odbornej školy na Garbiarskej ulici v Kežmarku. Krajskí poslanci pridelili 461 000 eur aj na renováciu hlavnej budovy školy v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej, ktorá prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Vlani sa tam preinvestovalo 990 000 eur,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. Multifunkčné ihriská pribudnú pri Strednej pedagogickej škole v Levoči.

„V Strednej priemyselnej škole v Poprade sa zmodernizuje prístrojové vybavenie laboratória robotiky a mechatroniky,“ uviedla Jeleňová.

So zateplením budovy môže podľa jej slov rátať aj budova internátu SOŠ technickej v Poprade. Modernizáciou prejde aj SOŠ Jarmočná v Starej Ľubovni.

Sú to milióny eur

PSK vyčlenil zo svojho rozpočtu v rámci kapitálových výdavkov na modernizáciu škôl a školských zariadení v tomto roku doposiaľ 5,2 milióna eur. V rámci bežných výdavkov uvoľnil školám a ich objektom 1,4 milióna eur. Z tohto balíka peňazí sa podľa hovorkyne financovala oprava budovy školy v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej, na čo išlo 519 000 eur. PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 76 stredných škôl, dve jazykové školy, jednu školu v prírode a jeden školský internát. Vlani vynaložil na rekonštrukciu školských zariadení 5,8 milióna eur, ďalších takmer 2,7 milióna eur získal z eurofondov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM