Pavol Hrabovský Rôzne

Burácajúce motory, nablýskané autá a vôňa benzínu: Veterány obsadili Tatry, FOTO

Tatranský Oldtimer 2021 sa tento roku skutočnil v Tatrách. Milovníci automobilov a histórie si mohli pozrieť viaceré zaujímavé kúsky a prekvapenia!

Zdroj: Dnes24.sk

Veterány opäť brázdili tatranské cesty. Šiesty ročník Tatranského Oldtimera sa uskutočnil počas soboty, kedy sme v Tatrách mohli vidieť viac ako 60 historických áut a niekoľko motocyklov.

História na cestách

Veterány začali svoju púť v Tatranskej Lomnici, odkiaľ vyštartovali do Spišskej Belej, kde ste ich mohli vidieť v zámockom parku Strážky. Pred treťou hodinou sa začali vracať do Tatranskej Lomnice. Tu prebiehala prebiehala výstava historických vozov, ktorej sa zúčastnilo množstvo ľudí z celého Slovenska. Vidieť sme mohli hneď niekoľko zaujímavých kúskov a viaceré prekvapenia z automobilovej histórie.

Na výstave sa objavilo historická replika prvého auta na svete – Benz Motorwagen.

Ako už naznačuje samotný názov, išlo o motorizovaný koč. Ten bol poháňaný jednovalcovým motorom so silou skoro jedného koňa.

Milovníci mlado-boleslavskej automobilky sa mohli pokochať pohľadom na legendárneho predchodcu dnešných limuzín. Model Škoda 639 bol prvou limuzínou, ktorá by sa mohla pokladať za dávneho predka dnešnej Škody Superb. Ide pritom len jeden z troch vyrobených prototypov. Organizátori mysleli aj na milovníkov dvojkolesových tátošov. Pre nich si pripravili raritný motocykel, na ktorom sa premávalo veľmi zvučné meno.

Na zraze sa objavil legendárny dánsky motocykel Nimbus 750 so štvorvalcovým motorom. Rovnakú motorku vlastnil aj legendárny Steve McQueen.

Z amerických kúskov sme tu mohli vidieť klasiky ako Chevrolet série 490, či Buick z roku 1916 v kompletne originálnom stave. Európsky kontinent mal rovnako čo ponúknuť. Značky ako Bugatti, Škoda, Aero, Walter, Triumph, Tatra a mnohé ďalšie zdobili park v Tatranskej Lomnici.

Nadšenie po roku pauzy

Pandémia neobišla ani zrazy historických automobilov. Svoje o tom vie aj pán Ludvík z Olomouca. Ten sem prišiel práve so spomínaným Chevroletom série 490: „Vďaka tomu, že viac ako rok žiadne zrazy neboli, tak človek vyrazí kam môže skoro každý víkend.“

Platí to aj o mnohých ďalších vodičoch, ktorí neskrývali svoje nadšenie. Rovnako ako pán Štefan zo Svitu, ktorý došiel na zraz vo svojom Citroëne z roku 1930. „Toto je môj druhý zraz, pretože minulý rok boli veterán zrazy pozastavené. Takže som využil hneď prvú príležitosť sa zúčastniť.“

Veterány má v krvi a patrí k veľkým nadšencom, u ktorých by sme mohli nájsť hneď niekoľko zaujímavých kúskov. Historické automobily sú jednoducho vášeň. Ako však hovorí pán Štefan, nič netreba preháňať: „V mojom prípade je to už choroba, nie záľuba,“ dodáva so smiechom.

Ako to vyzeralo na Tatranskom Oldtimerovi? To môžete vidieť v priloženej galérií.

Nenechajte si ujsť dianie z celého Slovenska na portáli Dnes24.sk

Tatranský Oldtimer 2021 v Tatranskej Lomnici
41
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM