Peter Handzuš Rôzne

Bytový dom z Tatier zabodoval v súťaži. Prvé miesto potešilo aj primátora Mokoša

Bytový dom Zdravie II postavený v Hornom Smokovci, ktorý bol odovzdaný do užívania vlani v letných mesiacoch, zvíťazil v súťaži vyhlásenej ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja - Progresívne, cenovo dostupné bývanie 2012.

Ilustračný obrázok k článku Bytový dom z Tatier zabodoval v súťaži. Prvé miesto potešilo aj primátora Mokoša
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na pätnástom ročníku sa v konkurencii vyše štyridsiatich stavieb darilo, v kategórii bytové domy s úsporným riešením, aj najnovšiemu nájomnému domu z Tatier. Vlani si z tejto súťaže odniesli Tatranci druhé miesto za bytovku Lipa postavenú v roku 2011 v Tatranskej Lomnici.

Cenu si na slávnostnom galavečere prevzal primátor mesta Ján Mokoš. „Pre nás je to signál, že projektanti i zhotovitelia, ktorí prešli výberovým konaním, zrejme robia svoju prácu dobre, keďže vlani sme získali druhé miesto a teraz sme dokonca vyhrali. Stále však tvrdím, že je dôležité, ako sa v nich žije nájomníkom. Takéto ocenenie je pre nás povzbudením, aby sme robili rekonštrukcie, ale aj prípadné stavby s architektonickým prevedením, ktoré pôsobí nerušivo v tomto horskom prostredí,“ uviedol primátor mesta.

Komfortné a cenovo prístupné bývanie v Tatrách

Odborná porota pri vyhodnocovaní súťaže prihliadala na kvalitatívnu úroveň, efektívnosť vynaložených investičných prostriedkov, architektonické riešenia či ekologické hľadisko. „Odbornú hodnotiacu porotu predovšetkým zaujalo riešenie strechy, situovanie výťahu i zapracovanie moderných technológií. Podarilo sa nám zladiť komfortné a cenovo prístupné bývanie v atraktívnom prostredí,“ doplnil Eugen Knotek, prednosta Mestského úradu v Starom Smokovci.

V týchto dňoch sú už v plnom prúde práce na výstavbe ďalších dvoch nájomných bytových domoch Breza a Borovica situovaných do Tatranskej Lomnice. „Vonkajší vzhľad bude obdobný ako v prípade bytového domu Lipa, vnútorné riešenie však už bude upravené tak, aby pre budúcich nájomníkov bolo bývanie ešte pohodlnejšie,“ prezradil primátor mesta na záver.

Tatranská bytovka v celoslovenskej súťaži. Ďalšie bytové domy budú stáť už o rok
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM