Monika Gécziová Kultúra

Celoslovenská súťaž v zdobení kraslíc: Uchovávanie zvykov a tradícií pod Tatrami

Hoci zima je stále v plnom prúde, Veľká Noc tu bude ani sa nenazdáme. Myslia na to aj organizátori súťaže v zdobení kraslíc, do ktorej sa môže zapojiť ktokoľvek nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Celoslovenská súťaž v zdobení kraslíc: Uchovávanie zvykov a tradícií pod Tatrami
Zdroj: TASR

Po roku prichádza Podtatranské osvetové stredisko (POS) v Poprade v spolupráci obcou Batizovce s celoslovenskou súťažou v zdobení kraslíc už dobre známou pod názvom Krehká krása Batizoviec.

„Cieľom súťaže spojenej s výstavou, predvádzaním a sprievodným programom je podnietiť tvorivú aktivitu a fantáziu ľudových umelcov – tvorcov kraslíc a uchovať zvyky a tradície. Umožniť má vzájomnú konfrontáciu tvorivých výsledkov jednotlivých autorov,“ vysvetlil riaditeľ POS v Poprade Peter Šuca.

Do súťaže sa môžu zapojiť tvorcovia kraslíc z celého Slovenska i zo zahraničia, pričom súťažiť sa bude v dvoch vekových kategóriách, a to do 15 a nad 15 rokov a hodnotiť sa bude i podľa techniky zdobenia, pričom prvou kategóriou budú vyškrabávacie techniky, druhou všetky ostatné.

Kraslice, ktoré budú môcť ich tvorcovia na výstave i predávať, je potrebné doručiť v počte minimálne piatich kusov z jedného druhu techniky do POS v Poprade alebo na obecný úrad v Batizovciach, a to do 18. marca. Výstava bude sprístupnená v Kultúrnom dome v Batizovciach od 9. do 14. apríla a oficiálna časť podujatia s vyhodnotením súťaže sa bude konať v posledný deň výstavy o 14:00 hodine.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM