Monika Gécziová Kultúra

Nevšedný filmový zážitok: Do Popradu prichádza jedinečný štvordňový festival

Poprad sa na štyri dni stane dejiskom filmového festivalu Jeden svet. Témami sú ľudské práva a sloboda, dianie doma a vo svete či ekologické problémy.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný filmový zážitok: Do Popradu prichádza jedinečný štvordňový festival
Foto: Peter Handzuš

Do nášho mesta prichádza filmový festival Jeden svet, ktorého hlavným organizátorom je Človek v ohrození. 19. ročník festivalu najlepších dokumentárnych a nekomerčných filmov sa bude konať od 12. do 15. marca v divadelnej sále a v klube Zóna Domu kultúry v Poprade.

Prehliadka najzaujímavejších filmov s tematický podtitulom „Shut up“! je venovaná ochrane ľudských práv a slobôd, dianiu doma a vo svete, ale aj ekologickým problémom a katastrofám. Festival ponúka možnosť iného pohľadu na udalosti vo svete. Vstupné je 2 eurá a lístky naň si môžete kúpiť aj v predpredaji v MIK Poprad alebo v popradskom kultúrnom dome.

Festivalový program:

Utorok 12. marca

17:00 – Zlodeji času /FR/ 84 min. Zabudnite na vodu a ropu – všetci predsa prahnú po novom zdroji: po našom čase. Film Zlodeji času odhalí, ako korporácie bez nášho vedomia speňažujú náš čas a ako sa podľa ich vlastných slov stali zo sociálnych sietí „noví hodinári“. Kto sa ešte nedostal do situácií, ako keď ho letecká spoločnosť prinútila vytlačiť si letenky a zaregistrovať vlastnú batožinu, čím spoločnostiam šetrí obrovské peniaze v podobe odpracovaných hodín? Kto nestrávil hodiny skladaním nábytku alebo nebojoval so samoobslužnou pokladnicou? Kto má vlastne komu platiť za všetku túto prácu?

17:00 – Bojovníčka s nenávisťou /IT/ 52 min. Svojrázna sedemdesiatročná Berlínčanka Irmela už tridsať rokov každý deň neúnavne vyráža do boja s nenávistnými symbolmi, vyzbrojená sprejom, škrabkou a čistiacimi prostriedkami. Žiadne antisemitské plagáty, hákové kríže v podchodoch či homofóbne heslá na električkových zastávkach nie sú pred ňou v bezpečí. Irmela premaľuje, zoškrabe a zničí všetko, čo súvisí s akoukoľvek diskrimináciou. Nezľakne sa ani vyhrážok neonacistov či dokonca konfliktu so zákonom. Film sa týka nemeckej ultrapravicovej scény a zároveň je psychologickým portrétom hlavnej hrdinky.

17:00 – Európsky sen /SP/ 19 min. Keď krajiny ležiace pri balkánskej ceste začiatkom roku 2016 zavreli hranice, zostali tisíce migrantov a utečencov uviaznuté v pasci v Srbsku. Až 8 000 ich žije v srbských táboroch, ktoré prevádzkuje vláda, ale aj v opustených budovách a v provizórnych táboroch v lesoch a čaká na príležitosť prekročiť ostro stráženú hranicu Európskej únie. Štyridsaťšesť percent z nich tvoria deti a jedno z troch detí nemá žiadneho dospelého sprievodcu. Tých, ktorí sa pokúsili dostať do Maďarska načierno, maďarská polícia bije a mučí a potom ich vráti späť do Srbska.

Streda 13. marca

17:00 – Cudzinec v raji /NL/ 73 min. Učiteľ v triede vysvetľuje skupinke čerstvých migrantov, koľko budú spoločnosť stáť peňazí. Azylanti sa jeho argumenty snažia vyvrátiť. Budú predsa pracovať, a teda prispievať do rozpočtu krajiny, nie? Učiteľ im však vezme ilúzie: polovica z nich nikdy nenájde uplatnenie. Film reflektuje v troch dejstvách mocenský vzťah medzi Európou a utečencami. Natvrdo ukazuje realitu v živote učiteľa, ku ktorému sa dostanú tri rozličné skupiny migrantov a on sa ku každej z nich správa celkom odlišne: k prvej odmietavo, k druhej prejavuje riadnu dávku empatie a chuť pomôcť, k tretej neprejavuje už vôbec žiadne city.

17:00 – Bez identity /USA/ 96 min. Tesne pred pádom Sovietskeho zväzu, ku koncu osemdesiatych rokov 20. storočia, dostali desaťtisíce Židov konečne možnosť opustiť ho. Nečakali však, že ich vysnívaná krajina, Spojené štáty americké, ich už nebude vítať s otvorenou náručou. V roku 1988 Spojené štáty odrazu zmenili podmienky a tisíce sovietskych Židov ostalo bez štátnej príslušnosti 16 uviaznutých v Taliansku. Dokumentárny film Bez identity zobrazuje tento uknikátny kúsok histórie z pohľadu migrantov a prináča odborné zhodnotenie situácie zo strany vplyvných židovských lídrov.

Štvrtok 14. marca

17:00 – Čističi /DE/ 88 min. Dnes môže hocikto nahrať na internet hocijaké zábery. No nie všetko, čo nahráme, tam aj zostane. Na tom, aby používatelia videli len schválený obsah, pracujú v anonymite desaťtisíce „čističov“. Ich úlohou je vyhľadávať a vymazávať nežiaduci obsah. Pracujú v utajení, ale filmárom sa podarilo kontaktovať niektorých „moderátorov obsahu“, ktorý pracujú v Manile na Filipínach. Majú skúsenosti s detskou pornografiou i so záznamami islamistického vraždenia. Postupné ničenie psychiky moderátorov však nie je jediný problém tejto profesie. Kde sa snaha zabrániť šíreniu zla mení na nebezpečnú cenzúru?

17:00 – Dôstojne zomrieť /NL/ 52 min. Eelco trpí celý život depresiami, preto sa rozhodol podstúpiť legálnu eutanáziu. Jeho cesta nemá byť iba o ňom: pred smrťou chce prelomiť tabu a vytvoriť cestu pre ľudí, ktorí sú v rovnakej situácií ako on.

Piatok 15. marca

17:00 – Silvana /Švédsko/ 90 min. Matka Litovčanka, otec Sýrčan, ona lesba a feministka – superstar švédskej rapovej scény Silvana Imam. „Hovoríte, že moja láska je nezákonná. Ja hovorím, že ty máš supertenkého vtáka. Utekaj pobozkať zasranú svastiku,“ spieva v hite, pri ktorom fanúšikovia omdlievajú. Silvanin vplyv na LGBT komunitu ešte vzrastie, keď začne chodiť s priekopníčkou feministického popu Beatrice Eli. Človek nemusí milovať ich hudbu, aby prepadol čaru ich osobností. Režisérkam sa vo veľmi emotívnom filme podarilo zachyť súkromie slávnej „power pussy“, ktorá sa na pódiu ničoho nebojí, ale po koncerte o sebe často pochybuje.

17:00 – Nič sa neodpúšťa /BE/ 62 min. Zineb El Rhazoui sa netají kritickým názorom na islam a náboženstvo. Za slobodou prejavu odišla z Maroka do Francúzska, kde sa stala novinárkou v satirickom časopise Charlie Hebdo. Film sleduje päť kľúčových rokov jej života (2011 – 2016). V roku 2015 musí Zineb prekonať šok, že medzi obeťami teroristického útoku boli aj jej kolegovia z redakcie. Vyrovnáva sa so životom pod neustálou hrozbou a za masívnych bezpečnostných opatrení. V tejto situácii sa pripravuje na narodenie svojho dieťaťa. Napriek strate ilúzií o bezpečí uprostred západnej spoločnosti neprestáva odhodlane bojovať proti fanatizmu.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM