Martin Sýkora Samospráva

Centrum sociálnych služieb Spišskej Belej chýba: Radnica ho chce zriadiť

V Spišskej Belej začali riešiť problém so Zariadením opatrovateľskej služby (ZOS) na Popradskej ulici, ktoré sa nachádza v mestskej časti Strážky.

Ilustračný obrázok k článku Centrum sociálnych služieb Spišskej Belej chýba: Radnica ho chce zriadiť
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto ako zriaďovateľ súčasného ZOS sa dlhodobo snaží vyriešiť jeho budúcnosť a ďalšie prevádzkovanie. Zariadenie dotuje aj z vlastných prostriedkov. Ročne podľa primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka dopláca na jeho chod 45 000 eur.

„Prevádzka zariadenia je ekonomicky náročná z dvoch dôvodov. Pre nízky počet klientov sú vysoké personálne a režijné náklady a zároveň pre zlý technický stav budovy, kde je potrebná rekonštrukcia celého objektu, respektíve jeho prestavba,“ objasnil primátor.

Mesto podľa jeho slov prichádza s riešením stavu a ním je zriadiť Centrum sociálnych služieb v Strážkach, ktorého zriaďovateľom bude mesto a bude poskytovať viaceré služby. „Snahou štátu je, aby sa pobytové sociálne služby poskytovali najviac pre 12 klientov v jednom objekte. Zámer mesta predpokladá výstavbu dvoch až troch menších objektov rodinného typu s maximálnym počtom 12 klientov. Nové objekty by mali byť vybudované za súčasným zariadením opatrovateľskej služby. Okrem toho sa bude realizovať rekonštrukcia, prístavba a nadstavba súčasnej budovy zariadenia v Strážkach,“ priblížil.

V Spišskej Belej by sa v rámci zriadenia centra mali rozšíriť i priestory súčasného existujúceho denného centra. „Malo by ísť o prestavbu a nadstavbu súčasných priestorov za budovou mestskej knižnice na Hviezdoslavovej ulici, nakoľko súčasné priestory veľmi nevyhovujú technicky ani kapacitne,“ povedal Bieľak. Samospráva získala na vytvorenie centra 180 000 eur. Ide o finančný regionálny príspevok z Akčného plánu pre najmenej rozvinuté okresy, ktorý bol schválený vládou SR. Tento príspevok chce mesto použiť na spracovanie projektovej dokumentácie, ako aj na časť stavebných prác spojených s realizáciou tohto zámeru.

„Ostatné finančné prostriedky plánuje mesto získať z fondov EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu – IROP 2014–2020, malo by ísť o 95 % z celkových nákladov,“ priblížil Bieľak.

Poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v októbri schválili zámer na zriadenie tohto centra. V najbližších týždňoch dá mesto podľa Bieľaka vypracovať projektovú štúdiu. „Následne sa dá vypracovať projektová dokumentácia, ktorá určí celkové investičné náklady. Potom sa mesto bude uchádzať podaním samostatného projektu o získanie financií z fondov EÚ. V prípade úspešnosti projektu by sa mesto pustilo do realizácie zriadenia tohto centra s predpokladaným začatím stavebných prác v prvej polovici roku 2018,“ vysvetlil Bieľak. V prípade neúspešnosti mesto zúži projekt len na rekonštrukciu súčasného objektu ZOS v Strážkach z už schváleného regionálneho príspevku.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM