Peter Handzuš Kultúra

Ceny sú rozdané: Na treťom ročníku Young Film Festu uspeli najmä filmy s aktuálnou témou

Posledný májový víkend patril pod Tatrami už tretí rok festivalu študentov filmových škôl a nadšencov filmu. Nezisková organizácia Pro Meliori zo Svitu opäť zorganizovala obľúbený festival Young Film Fest. Počas troch dní mali diváci vo Svite, Poprade a Starom Smokovci možnosť vidieť 23 filmov.

Ilustračný obrázok k článku Ceny sú rozdané: Na treťom ročníku Young Film Festu uspeli najmä filmy s aktuálnou témou
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok prišli organizátori s novinkou a festival bol prvýkrát súťažný. „Oslovili sme priamo filmové školy na Slovensku a v Česku. Aby sme študentov viac motivovali, tak sme festival pozmenili na súťažný,“ hovorí Michal Maťašovský, spoluorganizátor festivalu a člen správnej rady Pro Meliori, n.o. Filmy mohli študenti a mladí filmári prihlasovať do troch kategórií, a to dokumentárny film, krátky film a hraný film. Minulý rok bol počet filmov 12, tento rok ich bolo 23. Narástol ich počet a podľa organizátorov aj kvalita. Najviac filmov bolo prihlásených v kategórii krátky film. Divácka účasť bola porovnateľná s minulým ročníkom. Najviac divákov bolo už tradične v Poprade. Festival bol obohatený aj o besedy s hosťami. Z Piešťan zavítal dokumentarista Miroslav Béreš, z Kežmarku režisér Daniel Dluhý, ktorý mal na festivale zároveň aj svoj film “Večný život, večná mladosť”. Ďalšími hosťami a zároveň aj členmi poroty boli filmári z Prešova Ondrej Martinkovič a Jakub Červeňák, ktorí uspeli v rámci medzinárodného projektu "48 FILM Project” a boli ocenení priamo v Hollywoode.

Filmy hodnotila porota zložená z mladých filmárov, ktorí sa filmovej tvorbe profesionálne venujú. Členmi poroty boli Mgr. art Marek Stolarčík, Ondrej Martinkovič a Jakub Červeňák. Zlatú kazetu od poroty získali tieto filmy:

Dokumentárny film: Svätenie (Peter Gábor)
Tragikomický dokument o úprimnej láske dvoch mužov, z ktorých jeden sa chcel stať farárom a druhý chcel stáť pri znovuotvorení gay klubu. Neobyčajný párik, neobyčajný príbeh.

Krátky film: Zabudnite na Macbetha (Boris Gomolčák)
Film o údele slovenského učiteľa, ktorý po rokoch zhodnocuje výsledky svojej práce. Postupne sa stretáva so štyrmi rôznymi vekovými kategóriami svojich žiakov od tých, ktorí ešte len zasadnú do jeho lavíc až po tých, ktorí sa už stali jeho nadriadenými.

Hraný film: Zídka (Michal Blaško)
Krátkometrážny film „Zídka“ rozpráva príbeh o chlapcovi, ktorý sa zhodou okolností ocitne v nepríjemnej situácii, z ktorej niet úniku. Hlavný hrdina, Peter, vo svojej osobe predstavuje detskú čistotu, ktorá sa dostáva do konfliktu so zákernosťou a šikanou. Len pri hraničnej situácii sa tak dostane na povrch jeho najväčšia výhoda – svedomie.

Pri dokumentoch porota ocenila najmä aktuálnosť tém a pri hranom filme ich okrem iného zaujala najmä kamera.

Počas troch festivalových dní mohli hlasovať za svojho favorita spomedzi všetkých filmov aj diváci. Divácku zlatú kazetu a prémiu 20€ od Groteska Art Caffe získal film Večný život, večná mladosť od Daniela Dluhého.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM