Pavol Krupka Rôzne

Známe-neznáme Kozie chrbty: Český spravodajský portál píše o neďalekej "streche Slovenska"

Spravodajský portál idnes.cz si vo svojej rubrike Cestování všíma neďalekú "strechu Slovenska", oficiálne nazývanú Kozie chrbty. Autor okrem pomerne známeho faktu o hranici rozvodí v neďalekej Šuňave uvádza, že v kontraste s neďalekými Vysokými Tatrami vás tu milo pohladí hebká tráva lúk a pastvín.

Ilustračný obrázok k článku Známe-neznáme Kozie chrbty: Český spravodajský portál píše o neďalekej "streche Slovenska"
Foto: Pavol Krupka

Vidíme ich dennodenne, stačí, keď sa pozrieme z okna alebo sa na popradských uliciach otočíme tým správnym smerom. Mnohí okolo nich bežne prechádzame a nevenujeme im pozornosť, ktorú si podľa českého spravodajského portálu zaslúžia, a to aj popri oveľa známejších Vysokých Tatrách či rovnako nápadnej Kráľovej holi.

Strechu Slovenska, ktorú Česi, a iste aj mnohí Slováci nepoznajú, zdobí štýlová „kadibudka“. Nadpis príspevku o Kozích chrbtoch hovorí, samozrejme, len o malej kuriozite na mieste, kde sa stretávajú tri rozvodia a dve úmoria. „Kúsok za ňou v lese už je plochý bezmenný vrcholok s výškou nepatrne presahujúcou 1030 m. Nič na ňom nie je, len hustý smrekový les s čučoriedím. Možno tu však raz bude stáť pamätník v tvare trojbokého ihlanu, ktorý bude výletníkom symbolicky ukazovať, že voda odtiaľ steká na západ do Váhu, na sever do Visly a na východ do Tisy. A štýlová "kadibudka“ bude vyhlásená za kultúrnu pamiatku," uvádza autor článku spravodajského portálu idnes.cz.

Príspevok, doplnený bohatou fotogalériou, inak veľmi presne popisuje trasu nielen na tento geograficky najzaujímavejší bod pohoria, ale aj na Kozí kameň. Presný opis cesty na tento najvyšší vrchol Kozích chrbtov je tu na mieste, autor konštatuje, že stav turistického značenia je biedny. Tých, ktorí absolvujú pomerne strmú trasu z Vikartoviec či z Lopušnej doliny, však čaká mimoriadne pôsobivý pohľad na Vysoké Tatry i výhľad smerom na východ. Na pozorovanie nejvyšších slovenských hôr sa dá podľa autora len ťažko nájsť lepšie miesto.

Foto: idnes.cz

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM