Peter Handzuš Správy

Novinka našich cestárov: Skúsia to s ekosoľou...

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja sa pomaly pripravuje na zimnú údržbu. Na vyššie položených cestách by chceli cestári používať ekosoľ. Správa preto požiadala príslušný úrad životného prostredia o vydanie súhlasu na použitie posypového materiálu na báze chloridu horečnatého.

Ilustračný obrázok k článku Novinka našich cestárov: Skúsia to s ekosoľou...
Zdroj: TASR

Cestári chcú na vyššie položených cestách v zime používať tzv. ekosoľ

„Týkalo by sa to nielen Cesty slobody vo Vysokých Tatrách, ale aj ciest smerom na Podspády a v úseku Spišská Belá – Spišská Stará Ves,“ informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Použitím tohto posypového materiálu by cestári zabezpečili zjazdnosť ciest aj v horších podmienkach, ktoré sú v týchto oblastiach časté.

„Momentálne nemáme definitívne rozhodnutie, beží schvaľovací proces. Veríme však, že rozhodnutie nám umožní tento materiál použiť. Zvýši to kvalitu údržby ciest pre motoristov,“ konštatovala Fitzeková.

Cestári v Prešovskom kraji momentálne dopĺňajú zásoby posypových materiálov na jednotlivých skládkach a postupne sa pripravuje aj technika určená na zimnú údržbu.

V tomto roku v kraji nenakupovali žiadnu novú techniku na zimnú údržbu. Cestári budú počas zimy zabezpečovať údržbu 3000 kilometrov ciest vrátane 630 kilometrov ciest 1. triedy.

K dispozícii je 130 posypových vozidiel, pričom všetky cesty v kraji sú rozdelené do 104 okruhov. Náklady na zimnú údržbu sa pohybujú na úrovni od 30 do 40 percent z rozpočtu SaÚC PSK, v posledných rokoch sa pohybujú okolo piatich miliónov eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM