Martin Sýkora Správy

Cestu do Tatier opravia z eurofondov: Investícia za necelé 4 milióny eur

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) schválilo 22 žiadostí o príspevky z fondov EÚ na rekonštrukciu a modernizáciu ciest II. a III. triedy. Je medzi nimi aj cesta z Popradu do Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Cestu do Tatier opravia z eurofondov: Investícia za necelé 4 milióny eur
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta ako tankodrom

Súčasná realita cesty z Popradu do Starého Smokovca hovorí jasnou rečou – nie je v najlepšom stave. Poškodený kryt vozovky s opravami výtlkov, deformácie, priečne a pozdĺžne rozvetvené trhliny s lokálnymi sieťovými rozpadmi a početné priečne mrazové trhliny cez celú šírku vozovky – tak to vyzerá dnes. V miestach mrazových trhlín sa v zimnom období vytvárajú výrazné priečne hrbole, ktoré majú výrazný vplyv na zníženie prevádzkovej spôsobilosti vozovky a čiastočné zníženie prevádzkovej rýchlosti vozidiel. Súčasný stav vozovky má negatívny vplyv na komfort jazdy zvýšenými otrasmi a hlučnosťou. Z dôvodu udržania bezpečnosti bola na dotknutom úseku cesty znížená rýchlosť na 70 km/h.

„Sme si plne vedomí nevyhovujúceho stavebno-technického stavu cesty II/534 ako aj vysokej finančnej náročnosti investície do nej. Od roku 2016 pripravujeme jej rozsiahlu rekonštrukciu,“ povedal riaditeľ Správy a údržby ciest PSK oblasť Poprad (SÚC PSK) Marián Barilla.

Úspešná žiadosť

Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom Správy a údržby ciest PSK zabezpečil v roku 2016 vypracovanie projektu modernizácie cesty II/534 Poprad – Starý Smokovec, s ktorým sa uchádzal o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (iROP) na zlepšenie dostupnosti k infraštruktúram TEN-T a cestám I. triedy s dôrazom na rozvoj multimodálneho dopravného systému. Koncom februára 2017 doručili na Ministerstvo svoju žiadosť.

„Som veľmi rád, že naša žiadosť bola úspešná a že sa nám podarí za peniaze z eurofondov dostať značnú časť cesty z Popradu do Starého Smokovca na úroveň, ktorá prináleží jej významu,“ uviedol Marián Barilla. Na modernizáciu cesty II/534 Poprad – Starý Smokovec bolo schválených 3 876 873,27 eur. Dĺžka úseku, ktorý prejde zásadnou rekonštrukciou je 5,273 km. „85 percent nákladov na rekonštrukciu pokryjú prostriedky z eurofondov, 10% poskytne štátny rozpočet a len 5% budú vlastné zdroje Prešovského samosprávneho kraja,“ upresnil Marián Barilla.

Práce začnú na jar

Rekonštrukcia komunikácie bude spočívať vo výmene horných asfaltových vrstiev vozovky podľa miery ich rozrušenia a únosnosti v celkovej hrúbke 120 mm, v ošetrení priečnych mrazových trhlín a v zabudovaní plošných výstužných prvkov na zvýšenie únosnosti a životnosti vozovky a v zlepšení odvádzania zrážkových vôd z povrchu vozovky do rigolov a cez vpusty do kanalizácie. Rekonštrukciou prejdú aj existujúce rigoly, bezpečnostné zariadenia a bude obnovené bude zvislé a vodorovné dopravné značenie.

„Po úspešnom ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby by mali rekonštrukčné práce začať v jarných mesiacoch roku 2018,“ uzavrel Marián Barilla. Nevyhovujúca priesečná križovatka ciest II/534, III/3081 a účelovej komunikácie na Žákovskú poľanu bude riešená jej úpravou spojenou so zriadením odbočovacích pruhov so smerovými ostrovčekmi, zriadením osvetleného priechodu pre chodcov, dobudovaním chodníka a úpravou dopravného značenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM