Rastislav Búgel Rôzne

Chladnejšie počasie teší alergikov: Očakáva sa pokles koncentrácií peľu vo vzduchu

Alergici zažívajú počas posledných dní miernu úľavu. Chladnejšie počasie a zrážky prinesú nižšiu koncentráciu peľu v ovzduší.

Ilustračný obrázok k článku Chladnejšie počasie teší alergikov: Očakáva sa pokles koncentrácií peľu vo vzduchu
Zdroj: TASR

Na celom území Slovenska dominoval v uplynulom týždni v ovzduší peľ brezy. Ešte na jeho začiatku dosahoval veľmi vysoké hladiny. K poklesu koncentrácií peľu v ovzduší ale začalo dochádzať v druhej polovici týždňa, a to najmä v súvislosti s výrazným ochladením a zrážkovou činnosťou.

Peľová sezóna brezy je na vrchole

Najvyššie denné koncentrácie peľu v uplynulých dňoch boli namerané v Banskej Bystrici, Bratislave a Nitre, pričom okrem peľu brezy dominoval aj peľ jaseňa a duba. Peľ jelše sa vyskytoval už len ojedinele, pričom išlo o peľ transportovaný z chladných horských dolín.

„Peľová sezóna brezy pomaly už prechádza svojím vrcholom. Všeobecne najkritickejšia peľová situácia bola v Banskej Bystrici, keď celková denná koncentrácia peľu v ovzduší dosiahla 970 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu, pričom dominoval peľ brezy a jaseňa. Peľ jaseňa dosiahol v Bratislave denné koncentrácie len 86 peľových zŕn a v Nitre 96 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. Okrem peľu už uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ ďalších drevín – brestu, duba, hrabu, javora, orecha a vŕby. Spóry húb boli zastúpené najmä rodom Cladospórium," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby na Slovensku.

Pomôžu nižšie teploty

Prognóza na tieto a nasledujúce dni je z dôvodu chladu a zrážok pre alergikov priaznivá. Vplyvom počasia sa predpokladá celkový pokles denných koncentrácií peľu všetkých druhov kvitnúcich drevín v ovzduší. Na väčšine územia Slovenska ešte však bude dominovať peľ brezy a jaseňa, pribudne peľ javora, hrabu, duba a buka, ale v nižších koncentráciách. Tento pokles denných hladín peľu ovplyvnia hlavne ďalšie avizované nízke teploty a zrážková činnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM