Peter Handzuš Rôzne

Chrípkové ochorenia riešia Slováci v prvých troch dňoch samoliečbou

Ľudia na Slovensku nezávisle od toho, či sú pracujúci alebo nepracujúci, v prevažnej miere riešia ochorenia ako napríklad chrípky, virózy, ľahké prechladnutia a nádchy v prvých troch dňoch samoliečbou a pokračujú naďalej v zamestnaní, v škole alebo p

Na svoju chorobu si zväčša sami naordinujú voľnopredajné lieky, ktoré si kupujú v lekárni. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý sa realizoval v septembri 2010 na vzorke 810 respondentov vo veku 15 až 60 rokov.
Samoliečbu v prvých troch dňoch pri chrípke, viróze, ľahkom prechladnutí alebo nádche preferujú asi tri štvrtiny pracujúcich ľudí na Slovensku. Dve tretiny pracujúcich Slovákov popri samoliečbe pokračujú ďalej vo svojom zamestnaní, zatiaľ čo vyše desatina sa lieči doma, pričom si zoberie zopár dní dovolenky alebo voľna z práce.
Pracujúcich Slovákov, ktorí sa počas prvých troch dní chrípkového, vírusového ochorenia, nádchy alebo prechladnutia rozhodnú navštíviť lekára, je asi pätina. Väčšina z nich sa pritom rozhodne zostať doma, či už na základe dokladu od lekára o práceneschopnosti (PN), alebo si vyberie zopár dní dovolenky, prípadne pracovného voľna s náhradou mzdy, takzvané sickdays. Iba malé percento pracujúcich ľudí po návšteve lekára pokračuje ďalej vo svojom zamestnaní.
Čo sa týka nepracujúcich, teda nezamestnaných, ľudí na dôchodku, žien v domácnosti, na materskej dovolenke a študentov, tí sa tiež počas prvých troch dní spomínaných ochorení zvyknú v prevažnej miere spoliehať na samoliečbu, pričom pokračujú pri bežných činnostiach. K návšteve lekára sa však nepracujúca populácia uchyľuje o niečo častejšie ako pracujúci ľudia, keďže vyše tretina nepracujúcich Slovákov zvykne pri prvých príznakoch spomínaných ochorení navštíviť lekára.
Ľudia, ktorí preferujú samoliečbu bez návštevy lekára, v prevažnej miere zamieria do lekárne a nakupujú voľnopredajné lieky. Preferujú hlavne osvedčené produkty, s ktorými majú dobrú skúsenosť. Približne každý druhý pacient sa tiež pri nákupe rozhoduje na základe odporúčaní od lekárnika a asi 16 percent ľudí sa riadi podľa odporúčaní známych. Iba asi osem percent ľudí, ktorí sa liečia sami, nevyužíva pri liečbe voľnopredajné lieky.
Voľnopredajné lieky nakupujú aj ľudia, ktorí navštívili lekára a ten im predpísal liečbu. „Prevažná väčšina ľudí, ktorí pri prvých príznakoch chrípkového alebo vírusového ochorenia, prechladnutia alebo nádchy zvykne navštíviť lekára, deklaruje, že si pri výbere lieku na predpis zvykne kúpiť v lekárni navyše aj nejaký voľnopredajný liek. Títo sú však v porovnaní s ľuďmi, ktorí preferujú samoliečbu, vo väčšej miere náchylnejší nechať si pri výbere OTC liekov poradiť od odborníka, teda lekárnika," povedala Eva Vlčková, ktorá sa v spoločnosti GfK Slovakia venuje HealthCare oblasti.
V čase chrípkovej sezóny, kedy ľudia súrne potrebujú liečbu, cena voľnopredajného lieku nie je rozhodujúcim kritériom výberu. V otázke zdravia sa ľudia v prevažnej miere pri nákupe spoliehajú práve na osvedčenú značku lieku a referencie od ľudí, ktorým dôverujú. GfK Slovakia sa už dlhodobo zaoberá spotrebiteľským správaním Slovákov v segmente HealthCare a taktiež ich preferenciami pri značkách voľnopredajných liekov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM