Martin Sýkora Rôzne

Chvályhodný počin: Zvuk popradských organov zaznamenaný na diskoch

Zvuk organov v popradskom Kostole sv. Egídia a v Kostole sv. Jána evanjelistu v mestskej časti Veľká budú môcť ľudia počuť na novom hudobnom albume Popradské píšťaly.

Ilustračný obrázok k článku Chvályhodný počin: Zvuk popradských organov zaznamenaný na diskoch
Foto: Martin Sýkora

Album, ktorý poteší uši i dušu

Organisti Václav Uhlíř a Václav Metoděj Uhlíř z Českej republiky zahrali na popradských nástrojoch 17 skladieb nielen od svetoznámych skladateľov, ako je Johann Sebastian Bach či Georg Friedrich Händel, ale aj od slovenského hudobníka Mariána Vargu.

„Stále som vnímal, že Poprad ťahal v oblasti kultúry za kratší koniec. Podporoval sa šport a turizmus a pre kultúru zostalo málo,“ povedal Gabriel Bies, ktorý sa postaral o hudobnú réžiu albumu.

CD je podľa Martina Michelčíka, ktorý ho nahrával, výnimočné aj tým, že na ňom účinkuje dvojica interpretov z Českej republiky. „Na organe hrá otec so synom. To, že Václav Uhlíř bol s našimi organmi spokojný je pre nás veľká vec,“ uviedol Michelčík. Interpreti hrajú na hudobnom nástroji samostatne, v niektorých i obaja naraz. „Na albume je počuť aj skladbu z kostola vo Veľkej, kde hrajú nielen na organe, ale aj na prenosnom pozitíve naraz,“ doplnil Michelčík.

Foto: Martin Sýkora

Na organy najbohatší kraj na Slovensku

Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka sa na území mesta nachádza 12 organov. „Spolu s detašovaným pracoviskom Katolíckej univerzity v Ružomberku sídliacej v Poprade pracujeme na sakrálnych pamiatkach Spiša a mapujeme aj tie popradské,“ poznamenal.

Švagerko si myslí, že hudobný album bude zaujímavý nielen pre Popradčanov, ale aj pre turistov. „História organov na Spiši nemá konkurenciu v rámci celého Slovenska. Všetky najstaršie nástroje, ktoré sa dochovali na Slovensku, máme na Spiši,“ dodal organista a zároveň i ich výrobca Gabriel Bies.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM